Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Den perfekta Bolognesen del 2

 |  Publicerad 2011-02-14 20:49  |  Lästid: 2 minuter

Dags för den spännande Bologneseupplösningen. Så här gick det: Ungefär två timmar innan det var dags att äta hällde jag 1 deciliter olivolja i en stekpanna och stekte upp tomatkompotten som jag började på i del 1. När den fått puttra ett tag hällde jag bort den överflödiga oljan. Heston säger att man kan spara den och ha till kokt pasta som en enkel lunchrätt – men det vet både du och jag att det aldrig kommer hända, så jag slängde skiten. Jag hällde iallafall sedan i kompotten i bolognesen och lät puttra vidare på låg värme.

När det var ungefär en halvtimme kvar innan maten tog jag bort den gamla bouqet garnin, hällde i en massa riven parmesan, saltade, pepprade och smakade av med sherryvinägern för att få rätt balans mellan surt, sött och salt. Jag hällde också i 100 gram smör och en ny bouquet garni – denna gång bestående av  bladpersilja och dragon. Medan detta puttrade vidare kokade jag upp pastavatten – de klassiska italienska måtten är 10 gram salt per liter vatten och 100 gram pasta. Jag kokade sedan finspaghetti al dente – Heston säger att man ska välja märken som görs för hand eftersom de pressas genom bronsformar vilket ger dem en ruffare yta som suger upp mer sås. När pastan var färdig slungade jag den i smör, pepprade och snurrade den sedan på en tång för att det skulle bli fint vid servering (se bilden). Äkta bolognese ska tydligen serveras med såsen på toppen, ej blandat med pastan som man gör med andra rätter.

Och så här fint blev det!

Min flickväns kommentar: "Utan tvekan den mest lyckade Heston-rätten hittills. Det är ju en bolognese, det märker man direkt, bara mer subtil, mjukare, mustigare och mycket djupare smaker. Den här är perfekt att servera som avslappnad söndagsmiddag till några kompisar eller till släkten. Kanske med ett svindyrt rödvin till? Jättejättegott!"

Min kommentar: Utan tvekan den godaste bolognesen jag ätit. Jag gjorde en annan "riktig" bolognese en gång och den smakade skitäckligt, tror det var kycklinglever i den. Inte alls gott. Men här får man det där sursöta man är ute efter, bara oerhört mycket mer raffinerat. Jag tror att det är främst den karamelliserade löken som gör hela skillnaden, det finns en smak av smörkola som är oerhört god. Och den var faktiskt inte speciellt jobbig att göra. Bara att hacka lite på morgonen så puttrar den tills det är dags att äta på kvällen. Kommer lätt göra den igen".

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:50