Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Fredagsölen: Mikkeler Kärlek

 |  Publicerad 2013-02-15 13:43  |  Lästid: 2 minuter

Äntligen är fredagsölen tillbaka! Så stå inte bara där, ta av er jackan och sätt er ner för sjutton. Vill alla chilinötter? Bra. Den här gång tänkte jag att vi skulle provdricka det danska bryggeriet Mikkelers urmysiga pale ale Kärlek (eller K:rlek som de jobbar sig med att stava). Okej med alla? Då kör vi.

Plus: En fantastisk god öl med superfin, lite Daniel Clowes-aktig etikett av svenska konstnären Sara Nilsson. Är man intresserad av att börja testa lite mer smakrika ölsorter så är det här ett bra ställe att börja. Inga konstigheter, bara väldigt gott.

Minus: Etikett-tjejens kläder KAN verka provocerande för hipsterkänsliga. Sist jag beställde in en Mikkeler Kärlek nickade till exempel en kompis mot flaskan och sa, ”Så du dricker hipsteröl?” Att använda ordet hipster som en förolämpning gör ju folk ofta idag för att verka lite coolt samtidskritiska – medan det egentligen bara är vår tids motsvarighet till att hutta med käppen och skrika ”ungjävlar”. För om man kollar på var ordet ”hipster” egentligen innebär så består det av två delar: 1. Ett särskilt slags utseende som är modernt idag och 2. En samling trender som har kommit den senaste tiden – men ganska sällan har dessa särrskilt mycket med varandra att göra. Man brukar till exempel säga “surdegshipster” om folk som inte bakar med jäst – detta TROTS att de allra flesta surdegsbagare är 35-åriga småbarnsföräldrar utan vare sig vaxade mustascher, ankartatueringar eller en 1800-talscykel med jättestort framdäck. Jag menar, de som verkligen har den stilen har ju inte tid att baka. De är ju upptagna med att hångla upp tjejer och killar som ser ut Mikkeler Kärleks-etiketten i en park nånstans. Så att till exempel säga surdegshipster (eller ölhipster eller korvstopparhipster) är ju faktiskt lite som om man skulle ha sagt bakmaskins-yuppie på 80-talet eller elektrisk spis-swingpjatt på 30-talet. Visst, en del swingpjattar köpte säkert elspis – men det var inget som var särskilt signifikativt för den subkulturen. För trender har det ju alltid funnits varav en del kommer visa sig vara kortlivade (precis som bakmaskinen) medan andra kommer integreras och bli en naturlig del av vår vardag (precis som den elektriska spisen). Och om jag får tippa så tillhör hela den här craft beertrenden definitivt den senare kategorin. Varför? Helt enkelt för att det äntligen går att få tag på gott och spännande öl. Det betyder inte att den ljusa massframställda lagern kommer försvinna, eller ens att vi kommer sluta att tycka att det finns tillfällen då det är förbannat gott med en iskall stöl, men att vi skulle nöja oss med att BARA dricka sånt igen nu när vi vet att det faktiskt finns ett alternativ kommer ju ALDRIG att ske.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45