Hoppa till innehåll

Gästblogg: Tysklagarskolan

Cafés livsstilsredaktör Oskar Hammarkrantz bjöd i lördags på tysk korvfrossa. Det var mycket trevlig. Oskar känner för Tyskland ungefär som jag gör för Mexiko och han underhöll oss i timmar med sina spännande anekdoter om saurkrautens vandringar från Tyskland ner till Frankrike och hur den där blev till choucrote.  – Eller choucrote GARNI som det … Continued

Cafés livsstilsredaktör Oskar Hammarkrantz bjöd i lördags på tysk korvfrossa. Det var mycket trevlig. Oskar känner för Tyskland ungefär som jag gör för Mexiko och han underhöll oss i timmar med sina spännande anekdoter om saurkrautens vandringar från Tyskland ner till Frankrike och hur den där blev till choucrote. 

– Eller choucrote GARNI som det egentligen heter när man har kött till, sa Oskar och stoppade ytterligare en bit ångande fläsk i munnen.
Vill du också bjuda dina vänner på tysk afton bjussar Oskar här på receptet OCH har satt samman en krautrockande Spotifylista.

Herr Hammarkrantz surkålsgryta

Du behöver: 900 g surkål (1 glasburk). 8 korvar, olika sorter exempelvis bratwurst och chorizo. 1 rött äpple, av den kärvare, hårdare sorten. 400 g kassler. 1 flaska Rieslingvin. 1 kopp hönsbuljong. 2 vitlöksklyftor. 2 selleristjälkar. 1 gul lök. 1 paket skivat sidfläsk. Kummin. Enbär. Lagerblad. Salt & peppar. Smör & olja. 4-8 potatisar, gärna färskpotatis. Dijonsenap. 1 burk cornichoner.
 
Så gör du: 1. Skölj surkålen i vatten i ett durkslag. Koka upp buljong. 2. Fräs finhackad lök, vitlök och selleri med sidfläsket som du skurit i lagom bitar i olivolja och smör i en stor gryta. 3. Stek upp äpplet som du skurit i klyftor tillsammans med skivad kassler. 4. Häll i surkålen, på med nästan en flaska vin och buljongen. Krydda med kummin, enbär, lagerblad och svartpeppar. Låt puttra under lock i en timme. 5. Grilla korvarna i en grillpanna på hög värme. Koka potatisen. 6. Plocka ur lagerbladen, tryck i korvarna i grytan och låt bli varmt tillsammans i några minuter. 7. Servera med potatisen, senap och cornichoner (små gurkor). Drick samma vin som du haft i grytan. Eller öl. Eller vad du vill.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.