Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila jonas.cramby@cafe.se.

 

Gästblogg: Tysklagarskolan

Cafés livsstilsredaktör Oskar Hammarkrantz bjöd i lördags på tysk korvfrossa. Det var mycket trevlig. Oskar känner för Tyskland ungefär som jag gör för Mexiko och han underhöll oss i timmar med sina spännande anekdoter om saurkrautens vandringar från Tyskland ner till Frankrike och hur den där blev till choucrote. 
– Eller choucrote GARNI som det egentligen heter när man har kött till, sa Oskar och stoppade ytterligare en bit ångande fläsk i munnen.
Vill du också bjuda dina vänner på tysk afton bjussar Oskar här på receptet OCH har satt samman en krautrockande Spotifylista.
Herr Hammarkrantz surkålsgryta
Du behöver: 900 g surkål (1 glasburk). 8 korvar, olika sorter exempelvis bratwurst och chorizo. 1 rött äpple, av den kärvare, hårdare sorten. 400 g kassler. 1 flaska Rieslingvin. 1 kopp hönsbuljong. 2 vitlöksklyftor. 2 selleristjälkar. 1 gul lök. 1 paket skivat sidfläsk. Kummin. Enbär. Lagerblad. Salt & peppar. Smör & olja. 4-8 potatisar, gärna färskpotatis. Dijonsenap. 1 burk cornichoner.
 
Så gör du: 1. Skölj surkålen i vatten i ett durkslag. Koka upp buljong. 2. Fräs finhackad lök, vitlök och selleri med sidfläsket som du skurit i lagom bitar i olivolja och smör i en stor gryta. 3. Stek upp äpplet som du skurit i klyftor tillsammans med skivad kassler. 4. Häll i surkålen, på med nästan en flaska vin och buljongen. Krydda med kummin, enbär, lagerblad och svartpeppar. Låt puttra under lock i en timme. 5. Grilla korvarna i en grillpanna på hög värme. Koka potatisen. 6. Plocka ur lagerbladen, tryck i korvarna i grytan och låt bli varmt tillsammans i några minuter. 7. Servera med potatisen, senap och cornichoner (små gurkor). Drick samma vin som du haft i grytan. Eller öl. Eller vad du vill.
Tweeta
 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar