icon
icon
< Tillbaka
Äldre inlägg | Publicerad 15 november 2009 11.31

Mexlagarskolan #1

Dela
Varje helg på här på bloggen tänkte jag ha en liten mexlagarskola. Jag älskar nämligen mexkäk. Jag älskar det så mycket att jag döpte min dotter till Margarita i mellannamn och om jag någonsin får en dotter till så planerar jag att hon ska heta Carnita – efter denna härliga tacofyllning.
Och nu snackar vi inte sådana där hemska halvfabrikat som allsvenska fotbollsspelare älskar, utan vi gör givetvis allt från grunden (förutom tortillabröden och chipsen). Vi börjar med det enklaste, och kanske godaste, rätten: Mjuka tacos med carnitas, pico de gallo och guacamole.
Och kom alltid ihåg: Den mjuka tacon är den enda tacon.
Carnitas
Ingredienser: Fläskkarré, cayennepeppar, salt, vitpeppar, svartpeppar, vitlökspulver, chilipulver, oregano, pressad apelsin, soya, hackad vitlök, pressad lime och en burk coca-cola (ej light).
Så här gör du: Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i  soya och vitlöken och låt marinera åtminstone en halvtimme, kanske längre. Stek köttet, när den fått färg kan du hälla över marinaden. Öppna coca-colan och häll sedan, under omrörning, ner en skvätt. Låt den koka bort och häll då på lite till och fortsätt sedan så till alla cola är slut. Det kan ta ett tag. Kvar har du en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning du kommer älska resten av livet.
Pico De Gallo
Ingredienser: Tomater, silverlök, färsk chili, pressad lime, färsk koriander och salt.
Så här gör du: Hacka tomater, silverlök, koriander och färsk chili fint, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du börjar älska den nu. Pressa över lime och salta. Smakkombinationen lime och salt är ju själva grunden i det mexikanska köket, den gäller att du får till rätt. Det ska vara tillräckligt surt att munnen ska börja vattnas men salt nog att balansera detta.

Guacamole
Ingredienser: Avokados, vitlök, färsk chili, pressad lime, färsk koriander, lite pico de gallo och salt.
Så här gör du: Klubba avokadosarna med en mortel, ABSOLUT inte köra i mixer, då är du en lat jävel och portad på den här bloggen. Riktig guacca är chunky, okej? Pressa i lime, salta, hacka vitlök och koriander och rör om. Sedan häller du i lite av pico de gallon, rör om och smakar av, förslagsvis med ett tortillachips. Jag skriver inga måttangivelser i recepten eftersom jag tycker att mexkäk ska göras på känsla men när du gör guacca tänk: man kan inte göra för mycket. Det har aldrig hänt. Guacamolen tar alltid slut.
Servera sedan med tortillachips och mjuka tacos som ni värmer i ugnen, eller i brödrosten. Behövs ingen ost och skit.
Till dessert gör vi texmexklassikerna pecanpaj. Den är givetvis väldigt onyttig, men vi åt en fräsch huvudrätt och förresten är den oerhört mäktig, så det räcker med en liten bit. 
Pecanpaj
Pajdeg: 3.5 dl vetemjöl, 125 gram smör i bitar, 3 msk florsocker, 3 msk vatten.
Fyllning: 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl mörk sirap, 1 krm salt, 1 msk vanilsocker, 100 gram smält smör, 3 dl grovhackade pecannötter.

Så här gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop smör, mjöl och socker i en bunke. När det är en grynig massa tillsätter du vattnet och arbetar till en deg. Lägg den i plast och lägg i kylskåpet i 20 minuter. Tryck sedan ut i en pajform och förbaka i cirka 12 minuter. Vispa ihop äggen med socker, sirap, salt och vaniljsocker. Tillsätt det smälta smöret och blanda. Häll nötterna i den förbakta pajformen, häll över smeten och låt stå i ugnen i cirka 30 minuter. Vakta pajen noga så att den inte blir bränd. Täck i så fall med folie. Ta ut och låt vila ett tag. Serveras med vanilglass.
Annons

17 Kommentarer

Kommentera inlägget

*

Annons