Hoppa till innehåll

Projekt: Hemmabar 3

Teorin om att det skulle räcka med att koka vatten för att få till riktigt klar is visade sig tyvärr inte hålla. Min isklump blev vackert genomskinnlig cirka två centimeter runt om för att sedan vara grumligt som ett misskött akvarium i mitten. Inte bra. Signaturen Viktor skrev dock att ”is blir smutsig på grund … Continued

is2

Teorin om att det skulle räcka med att koka vatten för att få till riktigt klar is visade sig tyvärr inte hålla. Min isklump blev vackert genomskinnlig cirka två centimeter runt om för att sedan vara grumligt som ett misskött akvarium i mitten. Inte bra. Signaturen Viktor skrev dock att ”is blir smutsig på grund av luftbubblor i vattnet. När man i labbet gör riktigt klar is så brukar man dels använda vibrationsplatta, dels få vattnet att frysa nedifrån så att bubblorna har en chans att fly.”

is3

Efter att ha gjort lite journalistisk research (=googlat) så fann jag att Viktor hade alldeles rätt. Vibrationsplatta är kanske svårt att få tag på men om man fryser vatten i en frysväska så ska vattnet tydligen frysa på ett sådant sätt så syrebubblorna vandrar uppåt och resulterar i en alldeles grumlig yta medan resten är helt klar och fin cocktail-is. Måste testas! Återkommer med resultat. Vad jag ska göra med en frysväskestor bit is om jag lyckas? Ingen aning.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.