Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Projekt: Hemmabar 4

 |  Publicerad 2013-11-11 10:19  |  Lästid: < 1 minuter

Heureka! Det verkar ta mig sjutton som att det fungerar att få till helt klar cocktailis i en frysväska. Kolla här!

IMG_5953

Till skillnad från vad jag hävdade i ett tidigare inlägg så beror det dock inte på att syret som orsakar grumligheten vandrar uppåt utan, tvärtom, att sidorna och botten på isväskan isolerar så mycket att vattnet fryser lååångsamt (det tog nästan två dygn) och från toppen och neråt så att alla bubblor samlas i botten. För att summera: om man vill ha klar is funkar det inte att bara koka vatten. Man behöver inte heller, som några kemister i feeden mycket trevligt teoretiserat om, ”bubbla kvävgas genom vattnet” eller “skapa en elektrofores genom att köra en halvtimme med vakuumsug i en e-kolv.”. Det räcker med att frysa vatten i en frysväska, såga upp den klara isen till perfekta iskuber och gör slush eller nåt av den grumliga.

Men hur gör man nu detta så praktiskt som möjligt? Jag vill ju inte behöva frysa in och såga upp en kvadratmeter is så fort jag är sugen på Old Fashioned. Jag vill att det ska vara lika enkelt som att använda iskuber. Nästan. Cocktailjournalisten Camper English, som någon tipsade om, använder detta system. Kanske är det också något för mig? Det får bli nästa försök. Vi höres.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:44