Känner ni till David Chang och hans krogimperium Momofuku i New York? Om inte så är han i alla fall en relativt ung, amerikansk kock med koreanskt påbrå som försökte starta en genuin japansk ramen-restaurang för ett par år sedan. När denna satsning inte funkade så sa han skitsamma och började istället laga exakt sådan sorts mat som han själv gillar – så att han åtminstone kunde gå under med flaggan i topp. Resultatet blev en underlig hybrid mellan klassiskt amerikanskt, japanskt och koreanskt käk. Lagad med franska tekniker, lite molekylära småtrix och serverad i en opretentiös, nästan snabbmatsaktig miljö. Idag äger han fyra krogar och fyra bagerier i New York, ger ut fina mattidningen Lucky Peach och har skrivit två kokböcker. Det är alltså dessa båda kokböcker planerar jag att försöka provlaga mig igenom i vinter – med start i helgen. Detta, om ni undrar, på grund av främst tre orsaker:
1. Jag tycker exakt allt i böckerna ser sjukt gott ut.
2. Jag är svindålig på japansk/koreansk mat och vill lära mig mer.
3. Nåt måste man ju göra.
P.S På fantastiska Råkultur i Stockholm serverar de ett par Momofuku-inspirerade fläskrätter. Grymt goda. Ät.