Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

BBQ-skolan 5: Beer can chicken

 |  Publicerad 2010-07-24 21:31  |  Lästid: 3 minuter

Att tillaga en kyckling uppträdd på en ölburk kanske låter som gastronomi för banjospelare – men faktum är att det är det absolut bästa sättet att få en smakfull och saftig fågel. Ölen förångas nämligen inuti kycklingen och ger både fukt och god smak. I kombination med BBQ:ns långsamma och rökiga tillagning blir det garanterat kyckling som du aldrig smakat den förut.

BC1
BC2
BC3
BC4

Beer can chicken

Du behöver: En hel kyckling, rendezvous dry rub, olja, en halvliters starköl.

Så här gör du: Klappa in kycklingen i olja samt kryddblandningen vi lärde oss att göra i förra upplagan av BBQ-skolan. Låt marinera i en timme i kylskåp. Ordna under tiden grillen för indirekt värme – ena halvan fyller du med kol, i den andra halvan lägger du en panna med vatten. Drick upp hälften av ölen och klipp eller skär därefter upp toppen på ölburken och trä på fågeln. Ställ sedan burken på den halvan av grillen som inte har glöd under. Kasta på två nävar mesquiteflis på kolen och stäng locket. Efter en halvtimme kastar du på en näve till. Sedan får det räcka med rök. Låt sedan tillagas lugnt och stilla i mellan 3 och 4 timmar.

BC5

Rostad färskpotatissallad med poblanomajjo

Denna mexikanska potatissallad, som även passar utmärkt som en vegetariskt tacofyllning, är den perfekta kompisen till ölburkskycklingen.

Du behöver: Ett kilo färskpotatis, en hel vitlök, olja, 2 stora färska poblanochilis eller två stycken stora spetspaprikor, 4 salladslökar, 2 matskedar majonnäs, bladpersilja, koriander, bladpersilja, salt och peppar.

Så gör du: Ugnsrosta färskpotatisen i lite olja tills de är knapriga och goda. Lägg på den hela vitlöken och poblanochilin eller spetspaprikorna (eller om det är samma sak?) på grillen tills de blivit nästan svarta. Ta bort skinnet och mixa tillsammans med majonnäsen. Salta och peppra och blanda med potatisen. Strö hackade bladpersilja och koriander över.

BC6
BC7

Bonusrecept: Nikolas mammas pulled chicken sandwich

Nikolas mamma Yvonne (till vänster på bilden ovan) bor i vanliga fall i Santa Fe men var hemma i Stockholm och visade oss hur man gör en Pulled chicken sandwich. Perfekt om det blir ölburkskyckling över.

Du behöver: Hackad kyckling, Cole slaw, bröd och BBQ-sås.

Så gör du: Gör en Cole slaw, exempelvis den från förra veckan. Blanda den hackade kycklingen med BBQ-såsen, antingen din favoritfärdigsås eller exempelvis den här klassikern.  Värm brödet – helst ett hembakat hamburgerbröd – och montera till en macka.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56