Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Är det värt det: Brygga hipsterkaffe

 |  Publicerad 2012-09-04 16:01  |  Lästid: 2 minuter

Fram till ett par år sedan så ansågs ju espressomaskinen vara det enda sätt att göra en anständig kopp finkaffe på. Bryggkaffe var ju mest något för byggarbetare, poliser och töntiga föräldrar som inte fattade hur jäkla coolt det var att dricka en americano vid zinkdisk eller gå omkring på stan med marshmallowlatte i pappmugg.

Sedan började av någon anledning amerikanska tatuerade killar och tjejer med sådana där cyklar med jättestora framdäck experimentera med gamla chemexbryggare, japanska sifoner, aeropresser och plötsligt så var inte filterkaffe så jäkla mesigt längre. Det var tvärtom ganska så jäkla coolt. Jag, som alltid föredragit den rena, klara filterkaffesmaken framför den lite mer sumpiga kontinentala, hakade givetvis på trenden direkt. Eller… det gjorde jag ju inte. Utan jag stod som alla andra journalister och skakade hånfullt på huvudet och muttrade något om ”hipsterkaffe”.

Men så i somras så orkade jag inte ta med min kaffebryggare ut till landet utan började istället koka vatten i en vattenkokare och hälla i en enkel filterhållare ner i en termos. Snart märkte jag att mitt morgonkaffe faktiskt blev lite godare när jag kunde kontrollera processen själv. Då köpte jag en kaffekvarn och en påse kaffebönor från Johan&Nyström och plötsligt blev mitt kaffe SJUKT mycket jävla godare. Det var så jäkla gott att jag till och med såg fram emot att gå upp på mornarna. Fatta!

När jag efter sommaren blev med ny arbetslokal så ville jag ju fortsätta med detta goda morgonkaffe och köpte därför ett pourover-set från norska Wilfa (se bilden) för ungefär 1 500 kronor – alltså ungefär samma pris som en Moccamaster. Sedan dess har jag fått en massa frågor om det är värt det och det korta svaret på det är: Ja.

Ja, jag tycker att det är mycket godare (och kuligare) att hälla vattnet över kaffet själv, även om den största skillnaden man nog kan göra är att börja mala bönorna samt köpa riktigt bra sådana (om man har råd). Sedan behöver man ju absolut inte använda just Wilfas kaffesetup utan det räcker egentligen med en enkel filterhållare, vattenkokare/spis och en tillbringare av något slag. Man kan också gå åt helt motsatt håll och gräva ner sig totalt i tekniker och prylar. Var den nördgränsen går är givetvis personlig men för mig går den ungefär här:

* Jag köper riktigt gott kaffe.
* Jag väger kaffet för att dosera rätt.
* Jag mal kaffebönorna precis innan bryggning.
* Jag värmer vattnet till strax över 90 grader (cirka).
* Jag häller över själv.

Detta gör jag dock inte:

* Jag sköljer inte filtret med hett vatten för att få bort ”papperssmaken”.
* Jag mäter inte temperaturen på vattnet.
* Jag låter inte kaffet ”blomma”.
* Jag häller inte i cirklar med speciell kanna.
* Jag tar inte tid på hur länge det drar.

Hur gör ni?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar