Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Är det värt det: hemrökt bacon

Medan vi väntar på att citronerna ska bli färdiga kanske det är dags att återuppta bloggserien jag kallar ”Är det värt det?”. Den där jag undersöker om det verkligen är värt ansträngningen att göra olika grejer från grunden eller om det bara är enklare att gå till ICA? Denna gång tänkte jag iallafall testa att röka mitt eget bacon.

Annons

För att kunna göra detta gick jag iväg till Hötorgshallen och köpte en halv grissida. Sedan blandade jag 1 dl salt med 2 matskedar socker och en halv tesked salpeter och gnuggade in i grisen. Salpeter låter kanske som något man använder när man gör rörbomber men tydligen ska det vara bra för att få köttet att behålla sin rosa färg samt för att förhindra botulism (vilket ju alltid är trevligt att slippa). För att smaksätta baconet klappade jag också in rosmarin, vitlök och svartpeppar. Nu ska det ligga där och torrsaltas i mellan 7 och 10 dagar innan rökningen, uppskärning och stekningen och läggandet på en macka kan ta sin start. Kan knappt vänta.

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar