Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

BBQ-skolan 1: Carne Asada

 |  Publicerad 2010-06-19 11:03  |  Lästid: 4 minuter

Häromdagen invigde min kompis Nikola och jag som sagt vår hemgjorda grilltunna El Mistico utanför vår lokal i Hammarbyhamnen. Vi har valt att kalla grillen El Mistico eftersom det, förhoppningsvis, ska hända mystiska, magiska saker inne i den under sommarens gång.

asada1

För att mjukstarta lite valde vi att göra Carne Asada, en enkel men delikat variant av grillat kött som går lika bra att göra i en klotgrill med lock. Jag har fått en del synpunkter på att jag inte använder mått i recepten, så det har jag tänkt börja med. Ta dem dock med en nypa salt och låt smaklökarna avgöra. Men först, lite bilder:

asada2

Vi fick gäster till vårt smutsiga lilla industriområde, ett svensexegäng. Lycka till Joakim!

asada3

Carne Asada på gång, den vackert röda färgen får köttet av mesquiteröken.

asada4

Majstortillas från La Neta. Hemgjorda vetetortillas skulle ha passat bättre. Nästa gång.

asada5

Tips: Ställ inte, som vi, det skurna köttet på serveringsbordet eftersom det kallnar lite för snabbt då. Du har ju en grill, använd den som varmhållning.

asada6

Hur du äter en Taco 1.

asada7

Hur du äter en Taco 2.

asada8

Hur du äter en Taco 3.

asada9

Öl till så klart.

asada11

Grillad salladslök gör det lite mer “kokbokigt”.

asada12

“Hörru? Smaka ‘rå?”

asada13

Färdig Carne Asada Taco.

asada14

Finger lickin’ good.

asada15

Old crazy taco eyes.

asada16

Carne Asada 4 personer

Kött: En hel skirt steak eller en flankstek. Skirt steak är en amerikansk styckningsdetalj som finns bland annat på Sydamerikanska livsmedel i Hötorgshallen. Flankstek hittar ni hos välsorterade livsmedelsaffärer.

Marinad: Juice från en lime, en halv deciliter olivolja, en halv kruka koriander, en färsk chili, tre vitlöksklyftor, en tesked socker, en halv tesked oregano, en fjärdedels tesked spiskummin, två teskedar salt, svartpeppar, en halv kiwi.

Så gör du: Mixa alla ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera över natten. Både skirt steak och flankstek är ett segt, men oerhört smaktrikt (och billigt) kött. Kiwin i marinaden innehåller dock en enzym som mörar köttet. När kolen börjar glöda fint lägger du köttet, som fått ligga i rumstemperatur i 30 minuter, på grillen. Släng i ett par handfullar blötlagda mesquitespån på glöden och stäng locket så att ni får den riktigt rökiga smaken samt den fina, röda färgen på köttet. Ta upp medan det känns saftigt, låt vila i fem minuter och strimla sedan fint.

asada17

Pico De Gallo 4 personer

Ingredienser: 4-6 tomater, en silverlök, 1-2 färska chilis, saften från en halv pressad lime, en halv kruka koriander, salt.

Gör så här: Ta ur kärnorna ur tomaterna och hacka dem sedan tillsammans med silverlök, koriander och färsk chili, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du slutar med sådana dumheter. Pressa över lime och salta.

asada18

Servering: Ät Carne Asadan med tortillas, picon, blandad hackad silverlök och koriander, limeklyftor, iskall öl, chili pequin samt en grillad salladslök.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-06-19 13:37