Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Boktipset

 |  Publicerad 2010-01-21 23:24  |  Lästid: 2 minuter
Ju mer det pratas i en Tarantinofilm, desto bättre brukar den i regel vara. Det är därför den europeiska versionen av Death Proof är mycket bättre än den korta amerikanska doublefeaturen och det är därför Kill Bill suger. Och det är också därför Jackie Brown är min absoluta favorit-Tarantino.
I den snackar de ju hela tiden.
Ordell Robbie: That shit’ll rob you of your ambitions. 
Melanie: Not if your ambition is to get high and watch TV. 
För er som inte visste det så bygger manuset till Jackie Brown på en roman av Elmore Leonard. När jag bestämde mig för att jag skulle vilja skriva var det just Elmore Leonards böcker jag läste, en efter en, och med stor noggrannhet. Jag detaljstuderade dem för att på något sätt försöka förstå varför just hans meningar hade en rytm och en ton som de flesta andra saknade. 
Jag lyckades aldrig lista ut det, men det har Tarantino uppenbarligen gjort. Han dialoger är nästan mer Elmore Leonard än Elmore Leonard själv och de bra nyheterna, om du gillar dem, är att Elmore Leonard har skrivit sjukt många bra böcker. Kolla bara här på min Elmore Leonardhylla:
Så mitt boktips är: Rum Punch – boken som Jackie Brown bygger på – och The Switch – en prequel med samma karaktärer. Inte för att dessa båda nödvändigtvis är Elmores bästa, utanför mer för att de är en bekväm ingång till hans värld. Om ni inte redan befinner er där vill säga.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar