Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Crambys asiatiska: Beef Pho

 |  Publicerad 2013-03-27 15:32  |  Lästid: 3 minuter

Har du ätit pho nån gång? Det är, ursäkta ordvitsen, skitgott. Denna vietnamesiska nudelsoppa kombinerar två sorters kött, ett långkokt och ett rått, med härligt salt buljong och krispigt fräscha grönsaker. Underbart. Förutom att det är gott så är ju nudelsoppa också den rätt som man känner sig absolut coolast när man äter. Jag känner mig i alla fall alltid exakt så här:
 

Visst vill du lära dig att göra pho? I så fall är det bara att läsa vidare.

Från den asiatiska mataffären behöver du: Salladslök, koriander (eller vilka färska örter du gillar), kanelstång, stjärnanis, birdseye chilis, fisksås och färska risnudlar (eller torkade). Du behöver också: salt, peppar, lime, färsk ingefära, gul lök, böngroddar, nötben, 0.5 kilo högrev och 200 gram oxfilé.

Dag 1. Buljongkok
Det kanske verkar lite jobbigt att koka egen buljong men du faktiskt inget val. Grunden i alla nudelsoppor, från pho till ramen, är nämligen buljongen och det enda sättet att få den tillräckligt god är att göra den själv. De bra nyheterna är dock att du får sjukt mycket buljong vid varje kok – så du kan frysa in och sörpla pho i månader framåt. Plus att det inte är särskilt svårt: bara lägg två kilo bra buljongben av nöt i en stor jävla gryta. Täck med vatten, koka upp, låt koka tre minuter och häll sedan av vattnet igen. Detta är för att du ska få en klarare buljong utan en massa skit i. Diska sedan ur grytan, skölj av benen, fyll på med vatten igen och koka upp. När det kokar kan du sänka värmen så att det bara sjuder. Lägg i två halverade gula lökar, en kanelstång, fem stjärnanisar, 1.5 msk salt, 1 dl fisksås och en tumstor hel bit ingefära. Tillsätt även högreven som ska vara i en hel bit. Låt sjuda i ungefär en och en halv timme då du tar ut högreven och lägger den i kallt vatten i 10 minuter. Stoppa sedan köttet i plastpåse och lägg i kylen. Buljongen, den får koka i två timmar till. När den är klar silar du den och låter svalna. Efter ett tag flyttar du till kylskåpet.

Dag 2. Ät phoet (phon? phonarna?)
Dagen efter tassar du upp, som ett barn på julafton, och lyfter bort det kritvita fettet som stelnat på buljong ytan och slänger (mitt favoritmoment). Grattis, du har nu gjort asgod buljong. Stå och vicka på skålen lite och njut av åsynen av dess dallriga buljonghöghet. Spara ungefär 2.5 dl per portion som du tänkt äta idag och resten fryser du in. Förslagsvis portionsförpackat. När det är dags att äta värmer du bara upp buljongen, smakar av med salt, peppar, fiskås och lime – det ska va ganska salt och lite surt – och förbereder sen de andra grejerna. Stoppa den råa oxfilén i frysen i 15 minuter och skiva sedan tunt mot köttfibrerna. Skiva den kalla högreven likadant. Skiva gul lök papperstunt och lägg i iskall vatten, skiva chili och salladslök i rundlar. Skölj av böngroddarna. Rensa örterna. Sedan är det bara att koka nudlar, hälla av vatnnet och lägga i en djup skål. Toppa med köttet, valfria grönsaker och örter och sedan sleva på lite buljong. Börja sörpla.

TIPS: Nästa gång du blir sugen på pho och plockar upp lite buljong ur frysen, skippa då högreven och kör bara rått kött. På så sätt kan du lätt få till en sjukt snabb, och sjukt god, måltid.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45