Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Crambys asiatiska: Gong Bao chicken

 |  Publicerad 2013-03-25 12:39  |  Lästid: 3 minuter

Vid åtminstone tre tillfällen i mitt liv har jag blivit så trött på att varje dag gå och handla samma grejer i samma mataffär att jag bara släppt matkorgen och sprungit hulkande därifrån. Jag vet att det får mig att låta som den krisande pappan i American Beauty men, hallå, jag ÄR krisande pappan i American Beauty (minus gräset, otrogna frun, gubbsjukan och den onda, bråda döden). Så vad ska man då göra om man, liksom jag, DESPERAT behöver variera vardagsmaten ibland?

Svar: man börjar handla i asiatiska mataffärer istället.

Att börja handla i en asiatiska mataffärer är nämligen lite den kulinariska motsvarigheten till att köpa sexgunga eller anordna nyckelpartyn när samlivet går på tomgång: där är allt nytt, spännande och lite läskigt igen. I min favoritaffär, Asian Supermarket vid Hötorget, säljer de till exempel inte bara kycklingfötter – de säljer TRE OLIKA SORTERS KYCKLINGFÖTTER! Älskar dem för det.

På många sätt är det min kärlek till att handla i asiatiska matvaruaffärer som inspirerat den nya matlagningsserie jag tänkt starta här på bloggen: Crambys asiatiska. Det kommer bli en serie där jag lagar enkel vardagsmat med  de nya, spännande och lite läskiga grejerna man hittar i dessa affärer. En dag lovar jag att försöka mig på de där kycklingfötterna, men så länge börjar vi med en en enkel, snabb, billig och sjukt god rätt från Fuchsia Dunlops fantastiska kinesiska kokbok Land of Plenty: Gong Bao Chicken. Okej? Då kör vi:

Småskumma grejer du behöver från den asiatiska mataffären (från vänster): Mörk soya, svart risvinäger, ljus soya, svart sesamolja, jordnötsolja…

… bok choi, birds eye chilis, vitlök, ostronsås …

… spring onions, färsk ingefära, sichuanpeppar, röd torkad chili och jordnötter (okej, de sistnämnda kan du köpa i vanliga affären men det är ju roligare så här). Detta kanske låter som mycket grejer att plocka upp men allt är billigt och kommer räcka till typ 500 Gong Bao Chickens. Sedan behöver du också: kycklingbröst (en per person), salt, potatismjöl, ris och socker.

Så gör du: Förbered genom att skära kycklingbrösten i prydliga kuber och häll över en marinad bestående av (för 2-3 personer) 0.5 tsk salt, 2 tsk ljus soya, 1.5 tsk potatismjöl. Rör runt lite. Blanda samtidigt ihop ingredienserna till såsen i en skål: 3 tsk socker, 1 tsk potatismjöl, 1 tsk mörk soya, 1 tsk ljus soya, 1 tsk sesamolja, 3 tsk svart risvinäger och 1 msk vatten. Finhacka också 3 vitlöksklyftor, salladslöken och en tumstor bit färsk ingefära.

Nu har det blivit dags att woka!

Detta gör du genom att först hälla 2 msk jordnötsolja i woken (eller stekpannan)och sedan hälla i en handfull röda, torkade chilis (minst 10) och 1 tsk sichuanpeppar. När det börjar lukta gott, men inte blivit bränt, häller du i kycklingen och rör runt. När köttet fått en fin yta häller du i vitlöken, ingefäran och löken, steker någon minut och häller på såsen och 2 dl jordnötter. Rär runt lite tills det blir blank och genomstekt och sedan är det färdigt! Servera med ris och bok choi som du snabbwokar i 1 msk jordnötsolja med 2 finhackade vitlöksklyftor, 2-4 birds eye chilis skurna i rundlar samt 1 msk ostronsås.

Varning: detta är en ganska stark rätt så peta bort den torkade chilin. Sichuanpepparn kan också upplevas som om den bedövar munnen, det börjar liksom pirra, men det är ju bara härligt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-03-25 12:54