Hoppa till innehåll

Crambys klimatmat: dag 10

Vi kan inte snacka klimatmat utan att prata om havets Greta Thunberg, sandbankarnas Leonardo DiCaprio och blåstångens Al Gore: den lilla, lilafärgade miljöaktivisten musslan. Musslor är inte bara billiga, goda, nyttiga och resurssnåla – de fungerar som smaskiga små reningsverk också. De befinner sig långt ner på näringskedjan (gulle), livnär sig på plankton och filtrerar … Continued

Vi kan inte snacka klimatmat utan att prata om havets Greta Thunberg, sandbankarnas Leonardo DiCaprio och blåstångens Al Gore: den lilla, lilafärgade miljöaktivisten musslan. Musslor är inte bara billiga, goda, nyttiga och resurssnåla – de fungerar som smaskiga små reningsverk också. De befinner sig långt ner på näringskedjan (gulle), livnär sig på plankton och filtrerar varje timme fem liter vatten per mussla, vilket hjälper till att förhindra algblomning, syrebrist och igenväxning. När jag entusiastiskt berättade allt detta för min flickvän sa hon, ”Men… är det inte dumt att äta upp dom då?” 

Jag funderade på detta ett tag och nuddade vid tanken på att vi kanske borde äta MER kor, inte färre, för miljöns skull. Men sen så insåg jag att ju mer musslor vi äter desto mer musslor odlar man – vilket borde va bra för miljön… Eller?

Iallafall,  så lagade jag malamusslor – musslor med den karakteristiska sichuanensiska chili/sichuanpeppar-smaken kallad mala – igår. Jag stekte riven ingefära, vitlök, blekselleri och doubanjang i olja. Jag hällde på musslorna plus lite extra chiliolja och en öl skakade om, la på lock och sen, när alla musslor öppnat sig, toppade jag med färsk koriander och löjliga mängder sichuanpeppar. Det var faktiskt urgott, särskilt med en skål ris till att suga upp den underbara såsen med. Och skalen går alldeles utmärkt att lägga i matåtervinningen, så det blev bra stats i projekt #sorteramatresten igår, över ett kilo!

Även om moules marinières är det klassiska sättet att tillaga musslor på så kan man, precis som jag igår, använda samma tillvägagångssätt till att göra massa varianter. Bara fantasin, och vanlig mänsklig anständighet, sätter gränsen. Här är en liten guide till hur du kan skapa dina egna signaturmusslor:

1. Tvätta musslorna

Även om köpemusslor brukar vara ganska fria från grus är det alltid en bra ide att tvätta dem. Skölj dem under rinnande kallt vatten i en sil, skaka så att att gruset försvinner. Med en kniv skrapar du sedan bort eventuella fastvuxna stenar och skägg. Musslor måste vara levande innan de tillagas, så kontrollera detta genom att knacka lite på öppna musslor. De som stänger sig är levande, de andra slänger du.

2. Gör en bas

Innan du tillagar musslorna, börja med att steka en masa hackad vitlök och lök samt lite plockad timjan i olivolja i en stor kastrull på hög värme för en klassisk moules marinières. Här kan man dock vara kreativ, citrongräs, chili, ingefära kan också användas beroende på vad du är sugen på. Ja vilka aromatiska grönsaker och örter som helst egentligen. Häll i musslorna, skaka runt kastrullen och gå snabbt till steg 3.

3. Addera vätska

Eftersom musslorna ångas färdiga måste en vätska tillsättas. Till moules marinières använder man så klart vitt vin men det funkar även med öl, konserverade tomater, dashi, kokosmjölk eller till och med lite sprit? Världen är ditt ostron! Koka upp musslorna på hög värme under lock, sänk värmen och låt ånga tills de öppnat sig. Släng de som inte gjort det.

4. Smaka av

Smaka av såsen genom att tillsätta sälta, fett och färska örter. Gör du moules är det nu du ska hälla på lite grädde, smaka av med salt och strö över en massa grovhackad bladpersilja. Men även smör, soja, fisksås, koriander, dill och thaibasilika kan fungera. Experimentera lite!

5. Servera

Att äta musslor utan ett gott, frasigt nybakt bröd går ju inte, så fixa det. Brödet behövs dels för att det är gott och mättande, men också att suga upp all den underbara buljongen med. Erbjuder du också lite aioli till det där brödet blir nog ingen arg. Och har du gjort en asiatisk musselversion är ju ris bara ett måste.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.