Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Crambys klimatmat: dag 11

Jonas Cramby  |  Publicerad 2019-09-27 17:10  |  Lästid: 2 minuter

Igår kom jag till bokmässan i Göteborg och som vanligt gick vi ett gäng till grymma italienaren Trattoria La Strega och käkade middag. Nu hade jag kunnat skriva ett inlägg om hur svårt det är att äta klimatsmart på krogen men faktum är att jag tycker att det är precis tvärtom. Det finns inga som är så medvetna och kunniga i matfrågor som våra duktiga svenska kockar och krögare. Det mesta vi åt på La Strega var till exempel ekologiskt, grönsaksbaserat och närodlat och inte bara av miljöskäl – utan också för att det helt enkelt smakar godast. Faktum är att jag är övertygad om att matintresserade människor äter mer klimatsmart än andra – av den enkla anledningen att de är beredda att lägga ner mer tid och en större del av sin lön på maten. 

Under den största delen av människans utveckling har vi lagt ner i princip all vår tid och inkomst på mat. Sedan kom industrialiseringen och plötsligt fick vi massa sköna stålars över att lägga på kläder, tv-spel och mobiler. På 1950-talet gick en tredjedel av svenskens lön till att köpa livsmedel medan idag ligger den summan fast på ungefär 12 procent – detta trots att hushållens disponibla inkomst har ökat med 42 procent sedan 1993. Samtidigt har till exempel köttkonsumtionen under samma tid ökat från att ha varit något lyxigt som man åt då och då till ha blivit något som man förväntar sig äta flera gånger varje dag. För 12 procent av lönen. Det hör ju vem som helst att det inte är hållbart i längden.

Detta sätt att se på mat borde ju vi, matintresserade, arbeta emot. Men istället uppmuntrar vi det genom att göra tv-program och kokböcker som säger att mat inte ska få kosta något, generera disk eller vara det minsta ansträngande att göra. Den vanligaste fråga jag får som matskribent är hur man lagar god mat helt utan ansträngning. Det är så klart lite som att fråga en PT hur man utvecklar magrutor genom att ligga i soffan och kolla på tv och äta Mums-Mums. Jag är hemskt ledsen men så fungerar helt enkelt inte världen. 

Jag skulle säga att vi borde göra precis tvärtom. Uppmuntra och inspirera folk att lägga ner ännu mer ansträngning, tid och en större del av sin disponibla inkomst på bra mat (så länge man har tid och råd med det så klart). Att gå på bra krogar som La Strega eller köpa bra, ekologiska råvaror och laga till dem till någon man bryr sig om är ju trots allt ingen uppoffring – utan kanske det finaste som finns. 

Vad gäller projekt #sorteramatresten blev dagens resultat exakt 0 kilo. För matavfallet tog så klart krogen hand om. Här i Göteborg är det tydligen obligatoriskt att matavfallssortera och i Stockholm gör redan att alla smarta krogar det och, förhoppningsvis, snart alla klyftiga bostadsföreningar också. Vill du försöka övertyga din brf att skaffa matavfallskärl kan du läsa på om argumenten här – i princip alla invändningar man kan ha är ren (okomposterbar) bullshit. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-27 17:10