Hoppa till innehåll

Crambys klimatmat: dag 5

Idag blev det veckans (något ofrivilliga) köttdag. Om man äter enligt Lancetrapporten anses man kunna äta cirka hundra gram kött i veckan för att hållbart kunna föda ett framtida samhälle. Min plan var att spara dessa hundra gram till något extra smaskigt, men eftersom jag var på resande fot hade jag inget annat val än … Continued

Idag blev det veckans (något ofrivilliga) köttdag. Om man äter enligt Lancetrapporten anses man kunna äta cirka hundra gram kött i veckan för att hållbart kunna föda ett framtida samhälle. Min plan var att spara dessa hundra gram till något extra smaskigt, men eftersom jag var på resande fot hade jag inget annat val än lägga dem på en halv special med västkustsallad. Denna korvkioskklassiker var i och för sig väldigt god men den fick mig att fundera.

Jag är köttätare. Det är jag inte främst för att jag gillar kött så mycket, utan för att jag ogillar vegetarianer. Under ett par år i 20-årsåldern var jag själv vegan eftersom det kändes vettigt att vara del av motrörelse som ställde frågor om moral och ifrågasatte normer och vedertagna sanningar (plus att det var coolt också). Ibland känns det som om jag idag är köttätare av exakt samma orsaker. För nu är det istället den vegetariska maten om har blivit den norm som behöver ifrågasättas. Det mest irriterande med vegetarianer är dock inte att de har fel, utan att de nästan har rätt.

Om man tar det från början: Växter omvandlar energi från solen till energi som vi människor i sin tur får i oss av att äta antingen dem eller andra djur som i sin tur ätit växter. Därför låter det onekligen smart att skippa mellanhanden och spara energi genom att bara äta växterna direkt. Problemet med detta är dock att det är en förenkling av den typ som satt oss i trubbel från början. Vi existerar alla i ett komplicerat samspel där man inte kan ta bort vissa komponenter eller överdriva andra utan att det får konsekvenser. Detta komplicerade samspel kallas ekologi och det är något man inte kan uppnå utan en biologisk mångfald som också innefattar djur. Läs Michael Pollans fantastiska bok ”The omnivore’s dilemma” om ni vill veta mer. Problemet är inte att vi äter kött – utan att vi äter alldeles för mycket billigt, industriellt kött som är framtaget utanför dessa grundläggande ekologiska principer. Av lättja, okunskap och snålhet håller vi helt enkelt på att sabba planeten. Och nu håller vi att göra exakt samma misstag men med grönsaker. En hel halvfabrikats- och skräpmatsindustri har upptäckt att vegetariskt är en trend och försöker casha in på vår klimatångest genom att lansera vegetariska snabbmatsprodukter som är precis lika kassa för miljön – men KÄNNS bättre. 

Så att jag åt en korv till middag är inte problemet, utan att jag åt en snabbmatskorv. Samtidigt är jag människa och som sådan är man på resande fot ibland, lat ibland och småkorkad nästan alltid. Det är ju det som gör klimatfrågor så oerhört svåra – samtidigt som det alltid är lätt att peka finger mot andra. Så om detta är min numera något modifierade version av The Lancets klimatrapport:

 • Ät närodlat och ekologiskt – när det går
 • Ät mer fullkorn 
 • Ät mer grönsaker
 • Ät mer baljväxter
 • Ät mindre portioner
 • Ät cirka 100 gram kött i veckan
 • Ät cirka 200 gram fisk i veckan 
 • Ät cirka 200 gram kyckling i veckan 
 • Minimera matsvinnet
 • #sorteramatresten

Så kanske jag ska lägga till den här punkten ändå:

 • Ät hemlagat och från grunden – när det går

På tal om #sorteramatresten så packade jag ner mitt hushållsavfall i resväskan där jag glömde dem tills det uppstod en högst ofrivillig bokashi. Så nu luktar alla mina kläder svagt av Stefan Sundström. Men här på landet finns det iallafall matavfallsortering så… yay!

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.