Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Dagens Metrokolumn

 |  Publicerad 2010-06-28 10:11  |  Lästid: 2 minuter

I dagens Metro skriver jag en liten kolumn om morgondagens premiär av världens just nu skarpaste komiker Louis CK:s nya tv-serie Louie.

Den bortskämda generationen

Imorgon tisdag är det äntligen premiär för en av årets allra mest efterlängtade tv-serier, nämligen standupkomikern Louis CK:s nya komediserie Louie. Innan ni lite äldre läsare börjar bläddra efter tv-tablån längst bak i tidningen kan jag berätta att den naturligtvis har amerikansk premiär imorgon och att den finns tillgänglig att ladda ner, och se, på en svensk dator bara ett par timmar senare.

Är det inte fantastiskt?

”Nja…”, kan jag slå vad om att de flesta av dem som laddar ner avsnittet kommer att tycka. För även om själva programmet är bra, så seedar antingen folk för lite eller så är det inte HD-upplösning eller så har den anonyme datanörd – som helt frivilligt och utan egen vinning laddat upp avsnittet bara för att, kanske, möjligtvis, få en uppskattande kommentar av någon kallad ”FuckKiller” i kommentatorsfältet på Piratebay – haft fräckheten inte ens översätta avsnittet till svenska.

För det är ju som Louis CK säger,

– Vi lever i en fantastisk, fantastisk värld och den är bortslösad på den mest värdelösa generationen av bortskämda jävla idioter.

Citatet kommer från ett avsnitt av Late night with Conan O’Brien där Louis CK skoningslöst sammanfattar en samtid där allt är fantastiskt, men ingen är nöjd. Där vi pratar om att tvingas vänta fyrtio minuter på flyget som om vi spenderat dagen i en boskapsvagn i 40-talets Tyskland. Där folk blir irriterade av mobiltelefoner som inte kopplar omedelbart (”Ge den en sekund, signalen går ju till rymden!”) eller, som i det här exemplet, en värld där en helt ny samhällsklass vuxit fram som tillhandahåller gratisunderhållning för alla oss andra. Som laddar upp gamla tv-klipp på Youtube, fyller på Wikipediasidor med information och digitaliserar tv-serier och musik och böcker och, som i gengäld, bara får gnäll tillbaka.

I klippet från Conan O’Brien (som naturligtvis finns på Youtube) avslutar Louis CK med en sådan pricksäker summering av den bortskämda generation att man man förstår varför hans nya komediserie Louie redan är årets mest efterlängtade:

– Tänk vad snabbt numera världen blir skyldiga oss något vi inte ens visste existerade för tio minuter sedan.

Youtubeklippet jag skriver om.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-06-28 10:14