Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Den franska tekniken

 |  Publicerad 2011-04-06 14:13  |  Lästid: 2 minuter

Även om jag kanske främst älskar att äta amerikansk mat så fascineras jag något oerhört av klassiska, franska matlagningstekniker – jag sitter som hypnotiserad så fort någon på tv gör en ballotine eller visar det korrekta sättet att binda upp en blodduva. Jag finner också det extremt gammeldags, strängt hierarkiska, franska kökssystemet väldigt spännande.

Just därför brukar jag pumpa Björn Terring på köksanekdoter så fort vi är ute och gör reportage tillsammans. Innan han sadlade om och blev fotograf så var han nämligen kock och ett tag så jobbade han på den krog i Paris som som stått förebild för restaurangköket i den tecknade filmen Råttatouille. Han har berättat att när han började där så pratade ingen av de andra kockarna med honom och hans enda arbetsuppgift var att varje dag steka en massa pannkakor så att en annan kock kunde välja ut de två bästa – som blev till personallunch till köksmästaren.

Det var just den coola anekdoten som  inspirerade mig att beställa det som ska vara den bästa boken om man vill lära sig alla klassiska franska tekniker: nämligen Jacques Pepins Complete Techniques. Här finns över 1000 tekniker – från exakt hur man steker en perfekt omelett  till hur man karvar små gulliga äggclowner (se bild) – och min plan är att lära mig dem alla, en efter en.

Är detta nåt som skulle intressera er bloggläsare eller är det bara sånt jag går igång på?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-04-06 14:14