Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Den perfekta Bolognesen del 1

 |  Publicerad 2011-02-14 15:34  |  Lästid: 2 minuter

Jag lagar ju som sagt igenom den trestjärnige Michelinkocken Heston Blumenthals kokbok In search of perfection – en bok (och tv-serie) där han gör vanliga vardagsrätter på perfektast möjliga vis. Denna vecka har turen kommit till Spaghetti Bolognese – ett recept som, faktiskt, visar sig vara betydligt lättare att göra än de övriga jag provat. Faktum är att det ganska mycket liknar vanlig matlagning. I alla fall än så länge. Så här långt har jag hunnit:

Först gjorde jag en klassisk soffrito på två gula lökar, tre morötter och tre selleristjälkar. Jag stekte soffriton med två mosade vitlöksklyftor i olivolja i 20 minuter, samtidigt som jag karamelliserade två skivade lökar med en krossad stjärnanis i en muslinpåse. Sedan skar jag 250 gram bogfläsk i centimeterstora kuber samt rensade en massa oxsvan till jag fick 250 gram kött, som jag sedan finhackade. Puh.

“Schyssta. Smaka’rå?”

När soffriton var färdig brynte jag köttet. Samtidigt deglacerade jag pannan med den stekta löken (löken tog jag så klart ur innan) med 3.5 dl vitt vin och lätt detta reducera till hälften. Jag la tillbaka löken och hällde skiten över köttet tillsammans med soffriton och 2.5 dl standardmjölk och tillräckligt med vatten för att täcka. Jag kokade upp och nu ska detta sjuda i sex timmar.

Det var dags att ta tag i tomatkompotten. Jag skållade och skalade 1.1 kilo fina tomater, tog ur kärnhuset och hackade fruktköttet grovt. Kärnorna och skalen la jag med 1 tesked salt i en sil på en skål under i 20 minuter för att dra ur saften. Jag stekte en finhackad lök och tre mosade vitlöksklyftor i 1 dl olivolja, tillsatte tomatsaften och de hackade tomaterna och lät det börja sjuda. Jag la 1 stjärnanis, 1 tesked korianderfrön och tre kryddnejlikor i en muslinpåse. Droppade i 5 droppar tabasco, 5 droppar fisksås, en matsked ketchup, 2 teskedar worcestershiresås och 30 ml sherryvinäger. Sista la jag i en bouquet garni bestående av 7 grenar timjan och ett lagerblad. Nu ska det sjuda i två timmar och sedan kallna.

Fortsättning följer.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:50