Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Den ”perfekta” kycklingen del 2

 |  Publicerad 2011-01-30 22:34  |  Lästid: 3 minuter

Efter 6 timmar i ugnen är fågeln fortfarande gul och ser lite halvdöd ut. De allra flesta kycklingrecept säger att kyckling är färdig när den är mellan 75 och 85 grader men den här ska alltså redan ut vid 60? Det känns fel på nåt vis. Hestons teori är dock att salmonella dör vid 55 grader och att om man vill ha en rekordsaftig fågel ska man inte laga till den mer än nödvändigt. Jag tar i alla fall ut den och låter den vila i en timme medan jag gör iordning grönsakerna.

Potatisen: Jag kokar upp 2 liter vatten med 20 gram salt i och sätter ugnen på 190 grader. Jag skalar potatisarna, skär dem i fyra delar och kokar dem sedan i 20 minuter tillsammans med potatisskalen som jag knutit i en liten muslin-påse. Detta känns lite fånigt men skalen ska enligt Heston innehålla en massa smak, så vem är jag att ifrågasätta? Jag häller olivolja i en form och stoppar den i ugnen. När oljan är varm häller jag i potatisen som enligt Heston ska vara på gränsen till potatissoppa. Ju mer sönderkokt, desto frasigare blir de tydligen efter en timme i ugnen. Då och då vänder jag sedan potatisen och under de se sista tio minutrarna lägger jag på en rosmarinkvist och fyra krossade vitlöksklyftor.

Morötter: För att maximera morotssmaken ska man enligt Heston inte koka morötterna i vatten utan i stället bara låta de puttra i sina egna safter. Så jag skär ett par morötter snyggt, lägger på en klick smör och locket och låt dem sedan sköta sig själva i 30 minuter på låg värme.

Steg tre: Frasa till kycklingen. Nu har fågeln vilat färdigt, dags att jobba! Jag värmer en gjutjärnspanna med lite jordnötsolja i 10 minuter. När oljan började ryka lägger jag på kycklingen och försöker sedan steka den så snabbt och jämt som det bara går.

Steg Fyra: Injicera. När det är färdigt är dags att spruta in lite godsaker i fågeln! Innan jag satte in kycklingen i ugnen skar jag av vingarna vid den yttersta leden som jag sedan stekte upp med 100 gram smör. När smöret började bli skirat silade jag det och hällde i min Human centipede-mackapär och sedan är det bara att injicera köttet med smör och koncentrerad kycklingsmak. Det är oerhört kul. När jag gjort det ett par gånger inser jag att den perfekta kycklingmiddagen äntligen är färdig, så jag ropar på familjen att nu är det mat. Vad ska min flickvän tycka?

Min flickväns expertomdöme: ”Potatisen var typ de godaste jag någonsin ätit – sjukt frasiga och med en subtil ört- och vitlökssmak. Även morötterna var väldigt goda med en intensiv morotsmak, långt ifrån de vanliga urkokta grejerna. De måste du verkligen göra igen! Dock är jag väldigt tveksam över kycklingen. Den var god men inte så mycket godare än en vanlig kyckling så jag tycker inte att det verkar vara värt att ägna en helg åt att laga den. Nu när jag tänker på det tycker jag att det är direkt dumt. Sedan, om man är ärlig, så tappade jag aptiten lite på grund av hela den här 60-gradersgrejen. Det kanske är ofarligt och en delikatess och allt det men jag tyckte den kändes för rå.”

Mitt omdöme: Potatisen och morötterna blev  fantastiska. Kycklingen var inte värt allt arbete.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:51