Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Den perfekta risotton del 1

Okej, då kör vi:

Buljongen: Buljongen är ju det som ger mycket av smaken i en risotto, så Hestons variant går all-in genom att dels vara askrånglig att göra och dels genom att använda basmatiris för att intensifiera rissmaken samt genom att koka sönder nog med färsk kyckling att föda en liten afrikansk by (jag gav dock detta till hunden). Jag började i alla fall med att lägga åtta stycken råa kycklingben i bitar i en kastrull av tryckkokarmodell och täckte med vatten. Jag kokade upp vattnet, hällde bort det och sköljde sedan av kycklingen med kallt vatten för att få bort blod och orenheter som man inte vill ha i maten. Sedan hällde jag på lika mycket vatten till (typ tre liter), satte på tryckkokarlocket och kokade upp till max för att sedan sänka värmen och låta koka i en timme. Jag tog kastrullen från plattan, lät svalna och skivade sedan en lök, en purjo och två morötter superfint och hällde i tillsammans med två krossade vitlöksklyftor och fem hela svartpepparkorn. Jag kokade upp med lock, lät sjuda i 30 minuter och tog sedan kastrullen från plattan. När det börjat svalna la jag i en knippe bladpersilja som jag lät dra i 30 minuter. Sedan silade jag buljongen, slängde grönsakerna och hällde tillbaka vätskan i kastrullen tillsammans med 100 gram basmatiris, som är det mest smakrika riset, som jag sedan kokade i en halvtimme, silade bort riset och sedan satte att svalna på diskbänken där min flickvän trodde att det var en bunke diskvatten och var ytterst när att hälla ut men som jag i sista sekund lyckades rädda genom att skrika Neeeeeeeeeeeej” och kasta mig efter den som i barnvagnsscenen i Pansarkryssaren Potemnkin.

Annons

Saffranssmör: Ni såg ju hur jäkla fult det blev när man blandar saffran direkt i riset när jag gjorde den där referensrisotton. Detta löser Heston (och jag) genom att röra ut ett paket saffran i en tesked varmt vatten och sedan blanda det med 100 gram rumstempererat smör, smeta det i ett halvt centimeter tjockt lager på en plastfilm och lägga i kylen. När det stelnat skär vi det sedan i prydliga, halvcentimeterstora, fyrkanter och lägger i frysen.

Fortsättning följer…

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar