Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Den vilda jakten på Cramburgaren

Nästa vecka tänkte jag försöka sätta igång Den vilda jakten på Cramburgaren som jag tidigare skrivit om. I mitt heliga sökande efter den perfekta hemmaburgaren är jag redo att testa allt – från att provsmaka de tristaste halvfabrikaten till att använda de mest avancerade trixen från den molekylära matlagningen.

Annons

I filmen här nere, som Cafés Jonas Terning tipsade om, finns det till exempel en intressant teknik där kocken liksom bakar in såsen och ketchupen i hamburgaren för maximal saftighet. Spännande!

Dock måste jag säga att den färdiga hamburgaren ser ganska så trist ut samt att kocken gör ett lika vanligt som fatalt misstag: han tror att en finburgare kräver ett finbröd. Detta är naturligtvis helt fel. En hamburgare blir aldrig godare för att man använder ett lättrostat surdegsbröd eller handmalet rågbröd från det legendariska Poilânebageriet i Paris. Tvärtom ska en hamburgare ha ett mjukt och luftigt bröd som inte konkurrerar med köttet om huvudrollen samt suger upp köttsaften effektivt – utan att för den delen vara ett E-nummerspäckat halvfabrikatsmonster.

Svårt det där, men jag ska nog knäcka det.

”>Dave Arnold’s Burger Of The Future from Eater NY on Vimeo.

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar