Hoppa till innehåll

En teaser

Imorgon släpps nya numret av Café där jag skriver en krönika om skägg. Jag har en teori om varför män är så håriga just nu samt ägnar  mig åt lite pogonologism: studien av skägg och skäggens historia. Här följer ett kort utdrag: ”Från medeltiden fram till någon gång på 1920-talet hade vi en ambivalent inställning … Continued

Imorgon släpps nya numret av Café där jag skriver en krönika om skägg. Jag har en teori om varför män är så håriga just nu samt ägnar  mig åt lite pogonologism: studien av skägg och skäggens historia. Här följer ett kort utdrag:

”Från medeltiden fram till någon gång på 1920-talet hade vi en ambivalent inställning till ansiktsbehåring. Ena minuten var den skäggiga mannen sjukt cool, för att i nästa ses som en pariah. År 1698 befallde till exempel Peter den förste av Ryssland att alla hans undersåtar skulle raka sig. Det gick så långt att han själv kunde tvångsraka en förbipasserande adelsman och de som, trots förbudet, valde att bära skägg fick betala en särskild skäggskatt på 100 rubler per år OCH tvingades bära en skylt där det stod att ’skägg är en löjlig kroppsutsmyckning’. ”

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.