Hoppa till innehåll

Män och våra grillar

Jag har varit lite orolig över att det kanske är lite för tråkigt, könsstereotypt att ha en grillskola på en blogg som heter just Manligt. Varje år vid den här tiden läser man ju nämligen spaltmeter om hur grillen är männens domän, hur det talar till vår inre grottman och hur gubbar som aldrig annars … Continued

Jag har varit lite orolig över att det kanske är lite för tråkigt, könsstereotypt att ha en grillskola på en blogg som heter just Manligt. Varje år vid den här tiden läser man ju nämligen spaltmeter om hur grillen är männens domän, hur det talar till vår inre grottman och hur gubbar som aldrig annars lagar mat plötsligt lägger ner tiotusentals kronor på överdimensionerad grillgafflar och lyxutrustade Webergrillar som de sedan använder till att laga till en 25 kronors flintastek och lite Pommes Pinnes på.

Även om klichén kanske stämmer ibland kan jag bli lite trött på den nedlåtande attityden. Jag tror nämligen det är så här: matlagning har blivit ett allt mer vanligt intresse, inte minst hos män. Vi delar mer på arbetet hemma och lagar mycket mer mat än förr och då ingår det även att grilla på sommaren. Grillen är för moderna män bara en av de prylar vi använder när vi lagar mat. (Däremot kan man fråga sig varför man ser så få kvinnor vid grillen?).

Med detta sagt: att laga mat vid El Mistico känns så oerhört mycket mer badass än vid något annat köksredskap! Och inte bara på grund av att man tvingas kisa som Clint Eastwood på grund av den stickande röken utan kanske främst för att det är det farligaste sättet att tillaga mat på. När man grillar riskerar man inte bara att grytvantarna blir lite för varma när man bär in potatisgratängen till vardagsrummet, nej man riskerar livet (eller åtminstone ögonbrynen). Det är matlagningens motsvarighet till att fiska med dynamitgubbar och det är mer rök, eld, djur och vassa verktyg än i en Siegfried and Roy-show i Las Vegas.

Och vet ni, det är även utmärkt ursäkt att få öppna en öl två timmar innan alla andra.

elmistico

Det här är grillning för mig. Ensam vid El Mistico, försjunken tankar om vilket djur jag ska käka opp härnäst. Lägg även märke till den närmast sakrala stämningen som infinner sig när solen strilar genom mesquiteröken.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.