Hoppa till innehåll

Så gör du godare vetetortillas

Eftersom många av er som köpt min kokbok lägger ut matbilder på instagram (fortsätt med det!) så blir det väldigt tydligt för mig vilka rätter som verkar fungera och vilka som gör det mindre bra. Och det som ni verkar ha mest problem med är utan tvekan de hembakta vetetortillasarna. Ofta ser bröden mer ut … Continued

Eftersom många av er som köpt min kokbok lägger ut matbilder på instagram (fortsätt med det!) så blir det väldigt tydligt för mig vilka rätter som verkar fungera och vilka som gör det mindre bra. Och det som ni verkar ha mest problem med är utan tvekan de hembakta vetetortillasarna. Ofta ser bröden mer ut som knapriga knäckebröd än de mjuka, mjälla och perfekt runda vetetortillas som de ska vara.

Grejen är att jag förstår detta. Det är svårt att baka, särskilt om man inte har rätta läggningen. Att baka är en helt annan talang än att laga mat. Man kan inte vara impulsiv och köra på känsla när man bakar utan måste istället vara noggrann, kontrollerad och pillig. Jag tänker att det är samma sorts människor som är bra på att baka som har snygg handstil, kan klä en gran vackert eller tar sig tid att göra handgjorda gratulationskort? Eller?

Själv är jag iallafall definitivt ingen bagartyp. Men samtidigt vill jag ju ha riktigt goda vetetortillas till mina tacos, så hur gör jag då? Jo jag har utarbetat en checklista med, kanske för bagaren självklara, grejer som jag använder mig av när jag bakar. Och resultat blir, tro det eller ej, numera perfekt varenda gång. Nästan.

Så nästa gång ni bakar, ta ett djupt andetag och följ de här tipsen:

Tips 1: Ju rundare degbollar, desto rundare tortilla blir det. Så slarva inte när ni rullar dem. När jag intervjuade superhemmabagaren Martin Johansson till en pizzartikel i nya numret av Café så visade han mig en teknik som jag numera alltid använder: man nyper liksom in sidorna tills det blir en perfekt rund boll. Se tidningen för mer information.

Tips 2: Kavla ut degen så tunt som det bara är möjligt. Man ska nästan se underlaget igenom degen. En tjock tortilla gör ingen glad. Detta betyder att ni inte heller får slarva med vilningstiderna i receptet. En stressad deg gör som en snigel och drar ihop sig.

Tips 3: Ta alltid ett extra kavelvarv precis innan du tillagar, så att degen inte hunnit dra ihop sig. Alternativt att du drar ut degen med händerna.

Tips 4: En riktig bra vetetortilla ska vara mjuk, alldeles nybakt och len. Så stek inte tortillan för varmt eller för länge. Då blir den istället knaprig. En riktlinje ska vara att små, bruna blåsor ska uppstå efter ca 20-30 sekunder i pannan (då du vänder). På min spis innebär det att jag har värmen på hack två av tre.

Tips 5: Eftersom en tortilla som sagt ska vara mjuk och len så måste kondens uppstå och på så sätt mjukna brödet efter bakning. Ska du äta dem direkt så är ett tips att stoppa dem i en plastpåse efter stekning och vänta nån minut tills de mjuknar. Annars är så klart en tortillavärmare det bästa alternativet.

Tips 6: Vill du ha RIKTIGT mjuka vetetortillas som du till på köpet kan förbereda i förväg och hålla varma hur länge som helst så är ett smart proffstips att ånga dem. Blir verkligen asabra. Bara ställ en kastrull med lite vatten och en ånginsats på spisen. Lägg i smörpapper och sedan de nystekta tortillasarna. Sedan får dina gäster (eller bara du) plocka mjuka, varma tortillas i takt med att dom/du äter.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.