Hoppa till innehåll

Fråga/svar: Mexlagarskolan

Jag fick lite frågor i kommentatorsfältet på förra inlägget så jag tänkte att jag skulle svara på dem här istället. Det vore intressant med lite background till denna fascination för mexikansk mat. – Lillen Svar: Det började med när jag åkte på roadtrip i USA för ungefär åtta år sedan och hamnade i Austin. Det … Continued

Jag fick lite frågor i kommentatorsfältet på förra inlägget så jag tänkte att jag skulle svara på dem här istället.

Det vore intressant med lite background till denna fascination för mexikansk mat. – Lillen
Svar: Det började med när jag åkte på roadtrip i USA för ungefär åtta år sedan och hamnade i Austin. Det är en otrolig stad, den har den hårda Texas-viben samtidigt som det är en universitetsstad så den är mer liberal och coolare än de andra städerna i staten. Och så har den fantastiska BBQ- och Texmexrestauranger. Efter det blev jag hooked. Min kompis Nikola Adamovic delar min passion för riktigt god och vällagad skräpmat och när vi var i USA på jobb började vi leta upp de bästa restaurangerna var vi än befann oss. Nikolas mamma bor i Santa Fe och han har själv bott i Los Angeles så de tre stora områdena för mexikansk mat i USA hade vi på så sätt täckt upp: Texas – med sin robusta texmexmat. New Mexico – med sitt rökigare, lyxigare och mer autentiskt mexikanska kök. Samt Kalifornien – med sin fräscha, vällagade snabbmatsmex.

Min flickvän och jag i Austin på vår första roadtrip.

Var hittar du recepten, eller skapar du dem själv? – Pierre
Svar: Jag hittar dem på nätet, i kokböcker och så har jag frågat i restaurangerna när vi har varit där. Men det grundar sig alltid i ett försök att återskapa något jag ätit när jag varit i USA. För att jag längtar så efter det.
Jag väntar på den perfekta Margaritan! Cointreau eller triple sec? Grand marnier eller inte? Är verkligen färskpressad lime nödvändigt?  – Pontus

Svar: Jag har faktiskt varit på stället där de ska göra världens bästa Margarita, Marias Restaurant i Santa Fe, och de var väldigt bestämda om hur den görs. Återkommer om det.
Har blivit riktigt nyfiken på kulturen runt maten: vilken musik bör man lyssna på? Vilken sprit ska man dricka? – Jonny
Svar: Återkommer om Margaritan, som sagt, men annars ska du så klart dricka öl. De mexikanska sorter som finns på systemet är alla lika goda antar jag, men vill du ha ett mer smakrikt öl röstar jag på det amerikanska ölet Sierra Nevada – min absoluta favoritbira. Och vad gäller musik kan du få en Spotifyplaylist här: Crambys mexplaylist.

Jag och två andra ska bjuda våra vackra damer på mexafton på lördag. Blir hela kittet med lucha librekostymer! Har du några förslag på hur vi ska lägga upp maten? – Jocke
Svar: Bara du börjar med svinstarka margaritas, tortillachips och guacca ordnar det där sig. Gillar Lucha Libregreppet.

Har du funderat på att göra en liten kokbok av detta? – Anonym.
Svar: Ja lätt. 

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.