Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Fråga/svar: Min fotoutrustning

 |  Publicerad 2010-08-18 11:44  |  Lästid: 2 minuter

Jag får väldigt många frågor om min kamera. För att göra det enklare samlar jag svaren här:

Vilken kamera har du?
Nikon D700. Hade den billigare Nikon D90 förut som jag verkligen kan rekommendera till er som inte har egen firma och/eller rik pappa/mamma. D700 är ljuskänsligare än D90:n och skönare att fingra på men annars är inte skillnaden så jäkla stor.

Vilket objektiv använder du?
– Jag använder just nu bara ett gammalt Nikkor 50mm 1.2 AI-S. Det är väldigt ljuskänsligt så man kan få extremt kort skärpedjup om man vill och alltså en slags filmisk effekt som jag gillar. Har även sjukt snygg Bokeh (mönster i området med oskärpa).

Hur fixar du med bilderna?
– Jag plåtar i RAW och ”framkallar” dem i Lightroom. Gör de vanliga grejerna: ökar skärpa, ställer rätt exponering, kontrast och fixar lite med färgerna. Exakt hur får ni faktiskt lära er själva, det finns gott om tutorials på till exempel youtube. Jag gillar att använda Lightroom eftersom man kan inte kan gå in och detaljretuschera – jag tar trots allt mest familjebilder och man vill inte lägga mer än några minuter på varje foto.

Kan man få se en före/efter lightroombild?
– Kan man väl. Här är en bild på en pizza jag tog i Skåne:

Pizza1

Pizzan direkt ur kameran.

pizza2

Pizzan efter beskärning, skärpning, kontrast- exponerings- samt färgfix.

Frågor på detta?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-08-18 11:47