Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Funkar det att bygga en tunnugn?

 |  Publicerad 2012-06-04 08:52  |  Lästid: < 1 minuter

Kunde inte somna inatt eftersom min hjärna hellre ville planera en barbacoa pit – ett grillhål i marken – som jag tänkt gräva på landet i sommar. Sedan, när det mentala hålgrävandet var klart, så började hjärnan istället fundera på hur man eventuellt skulle kunna lösa problemet med ugn som vi har där ute också. Så här är det nämligen: Eftersom hela torpet osar igen så fort man ens kokar ett ägg inomhus så föredrar jag att laga den mest maten utomhus, på grillen eller på en lös platta. Dock finns det ju inte någon ugn ute och då vore ju naturligtvis en vedugn ett bra litet projekt att ta tag i. En murad utomhusvedugn med välvt tack vore ju drömmen eftersom man i en sådan både kan laga mat, baka bröd och göra den perfekta pizzan*. Dock kostar det Solsidan-mycket att bygga en. Så det är ju uteslutet.

Men så inatt slog det mig: skulle man inte kunna göra en vedugn av en tunna? Om man lägger en måttbeställd pizzasten i botten, fyller på med sand under (vet inte riktigt varför, men känns rätt) samt sågar upp kortsidan och har som en dörr? En tunna är stor nog att ha både eld och bröd/pizza/mat i och den välvda formen måste fungera likadadant som en vedugn? Eller? Någon smart konstruktionskunnig person som har några åsikter? Här är en skiss på hur jag tänker mig det:

* Plus att man får elda.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:49