Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Hemma hos Cramby #1

 |  Publicerad 2012-04-12 11:47  |  Lästid: 3 minuter

Den här bloggen heter ju numera Chez Cramby vilket betyder ungefär ”hemma hos Cramby” och på något sätt antyder att jag ska visa vad jag lagar till vardags, lite som en kulinarisk version av dagens outfit. Problemet är bara att jag mest gör mackor och spaghettiköttfärsås som alla andra. Inte så kul. Men under påsken anstränger man sig lite extra så då passar det kanske med lite klassiskt bloggskryt? Det här gjorde jag i alla fall:

Påskmiddag 1: 3 X Hamburgare
På påskens första middag skulle min kompis David och hans familj komma på besök. Eftersom David verkligen älskar hamburgare – en gång i USA åt han till exempel burgare tre gånger om dan, tio dagar i sträck – så bestämde jag mig för att göra en trerätters burgarmeny.

Först ut var en liten förrättsburgare med kimchi på. Kimchi är, om ni inte visste det, fermenterad koreansk kål och är något av en het potatis bland hamburgarfolket: antingen älskar man det eller så tycker man att det ”smakar skumt”. Tydligen ska i alla fall kimchins surspicy crunch och skumma mögelostsmaker passa bra med burgare och förstärka hela den där umamigrejen. Och jag gillade det! Men jag såg att David petade bort kålen så det kanske inte är för alla. Rekommenderar er dock att prova.

Sedan slog jag givetvis till med en helt vanlig klassisk burgare, med det här brödet och en fantastisk nötfärs jag hade kvar sedan vi styckade en halv ko.

Och till dessert: Glassburgare med hemgjord chokladglass och hembakta pecancookies från Ben & Jerry-kokboken. Gott!

Påskmiddag 2: Hela den där traditionella grejen
Påskens andra middag var mer familjeorienterad så då körde jag det svintajta upplägget ägg/lamm/snuskigt dyrt rödvin. Svårt att misslyckas med det.

Jag började med en liten ägg cocotte med hyvlad tryffel. Tyvärr befinner vi oss mitt mellan vinter- och sommartryffeln så den var inte färsk, utan kom i en sådan där liten burk. Så den ägg/tryffelkick som jag numera regelbundet kräver (en olycklig bieffekt av att vara krogskribent) uteblev till viss del.

Sedan blev det italienskt 5-timmarslamm, tomatsallad och en potatisgratäng som jag gjorde efter ett recept i en dansk kokbok - vilket betyder att den blev så fettig att jag var tvungen att dränera den innan servering. Danskar alltså.

Och till dessert: Salty pecan crumble apple pie. *dräggel*

EDIT: Eftersom receptet till pajen efterfrågades så kommer den här. Pajen på bilden gjordes med pajdeg under också, men det var lite onödigt, så det kan ni skippa om ni vill. Annars är det bara att köra på en vanlig smördeg.

Salty pecan crumble apple pie

Ingredienser crumble:
2 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
2 msk socker
0.5 tsk salt
0.5 tsk kanel
2 dl pecannötter
100 gram smör

Fyllning:
4-6 äpplen i klyftor
Rivet skal från en citron
1 dl socker
2 msk maizena
0.5 tesked muskot

Så gör du: Banka nötterna fortfarande i påsen med en kavel eller nåt. Kör tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör tills det blir till en smuldeg. Skala och skiva äpplena och blanda med de andra grejerna och lägg i en form. Häll över crumblen och grädda på 175 grader tills crumblen är knaprigt och äpplena mjuka. Ätes så klart med glass.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:49