Hoppa till innehåll

Höstens bästa mat-tv

Om ni undrar varför det varit så tyst på bloggen så är det för att jag precis kommit ut ur the perfect storm of infektioner. Jag har samtidigt haft: kräksjuka, magsjuka, förkylning, influensa och jazzbacillen. En bra grej är dock att jag har haft tid att kolla ikapp mig på alla bra matprogram som går … Continued

Om ni undrar varför det varit så tyst på bloggen så är det för att jag precis kommit ut ur the perfect storm of infektioner. Jag har samtidigt haft: kräksjuka, magsjuka, förkylning, influensa och jazzbacillen. En bra grej är dock att jag har haft tid att kolla ikapp mig på alla bra matprogram som går just nu. Här följer ett urval av de som jag tycker det är värt att kolla in:

Top Chef Seattle
Ni har väl inte missat att tionde säsongen av Top Chef har börjat? Så vem tror ni vinner då? Jag tror Stefan (alltså Stef-aaan). Det går också en spinoff på Bravo just nu som heter Life after Top Chef – men den är trist så den kan ni strunta i.

The Mind of a chef
Det här är en ny matserie på amerikanska PBS som i hela första säsongen undersöker Momfukus David Changs knasiga kulinariska värld. Sexton spännande avsnitt om allt från japanska ramennudlar till Texas BBQ. Eller åtminstone tror jag det eftersom jag inte kunnat se något av programmen än på grund av den där ”klippet kan inte spelas i ditt land”-grejen. Nån som vet hur man kan komma runt detta? På den här hemsidan lägger de upp avsnitten efter hand.

The Layover
Matreseprogrammens grand old lady No reservations har ju precis sänt sitt absolut sista avsnitt inför Anthony Bourdains kanalflytt från Travel Channel till CNN. Snyft. Dock har säsong två av det lite mer businessorineterade rese/matprogrammet The Layover precis börjat – hittills har det handlat om Chicago, Paris och Philadelphia. Missa inte för all poutine i Montreal.

Historieätarna
Erik Haag och Lotta Lundgren käkar kokt tupphuvud, pratar mathistoria och klär sig i banlonpolos. Kort sagt: SVT när det är som allra bäst. Så bra att jag skulle vilja att exakt samma team även gjorde liknande infotainment av ALLA andra ämnen (litteratur, naturvetenskap, grooming, handarbete, scrapbooking… allt.)

Munchies och Fresh off the boat
Två web-tvprogram från magasinet Vice. I Munchies går kända amerikanska kockar ut efter jobbet och käkar mat, dricker öl och pratar mat – svårare än så behöver det inte vara att göra riktigt bra tv. Avsnittet med Danny Bowien är min favorit. I Fresh off the boat reser kocken och tro-häftig-killen Eddie Huang runt i olika storstäder och äter gatumat. Tyvärr är han något av en douchebag. I Taiwanavsnittet ägnar han till exempel 10 minuter åt att fnissa åt en penisformad våffla (vilket ju bara barn, douchebags och sportkillar i grupp gör). Trots detta gillar jag det, men jag gillar i och för sig ALLA program där någon reser runt och får grejer att provsmaka. Kanske för att det också är det jag gillar bäst att göra i verkliga livet?

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.