Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Jag är rojalist, tror jag

Jag som alltid trott att jag var republikan upptäckte under helgens festligheter att jag nog är rojalist ändå. Inte för att jag kollade på skiten, är du galen, men för att jag insåg att kungahuset är vår tids motsvarighet till Klarakvarteren. Jag tror nämligen att även om det känns rätt för oss just nu, så skulle kommande generationer hata oss om vi skulle riva kungahuset också.

Annons

Jag tycker att det är perfekt som vi har det nu. De allra flesta dagar tänker vi inte på dem, men om vi plötsligt får lust med lite anakronism så står de där, med sina stela leenden och tiaror, sina medaljer och guldepåletter, sina sprayade frisyrer och kornblå sidenklänningar och vinkar konstigt. Slottet fungerar som ett slags levande museum för barn och turister och kungligheterna själva som glorifierade versioner av sådana där AMU-arbetare som bakar tunnbröd i folkdräkt på Skansen. Så vad är problemet?

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar