Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Kort om min kommande bok

Jonas Cramby  |  Publicerad 2019-05-16 10:07  |  Lästid: 2 minuter
Bild från Babette ur ”Stockholm för foodisar”. Foto: Fredrik Skogkvist.

Vårens projekt är färdiga, skrivbordet rensat och en kopp nybryggd sencha står brevid datorn på köksbordet. Idag börjar jag skriva på en ny bok, vilket är det näst roligaste steget i produktionen efter att till slut få hålla den färdiga boken i handen. Innan man ens påbörjat en bok – och den fortfarande består av rökringar som sakta cirklar omkring i hjärnan – så är nämligen allt fortfarande möjligt. Jag har varken börjat ifrågasätta idén, mitt skrivande eller mig själv än utan istället fylls jag av en slags känsla av att just jag är född för att skriva just den här boken. Att jag är den utvalde. Precis som det är Lukes öde att spränga dödsstjärnan eller Aryas att kniva Walder Frey, är det mitt öde att skriva en småfånig bok om mackor (eller vad det nu råkar vara). Detta låter kanske som hybris men jag försäkrar er om att den är tillfällig, och att jag nog behöver lite storhetsvansinne för att ens våga börja skriva. Att skriva är ju faktiskt nånstans att harkla sig och sedan med lätta svimningskänslor ställa sig upp och hålla ett föredrag inför klassen. Sjukt läskigt.

Iallafall, den bok som jag denna gång är född att skriva heter Stockholm för foodisar och är den senaste delen i Natur & Kulturs serie med stadsguider för matintresserade. Tidigare har jag skrivit en bok i serien (Tokyo för foodisar) och plåtat en annan (New York för foodisar) vilket jag är oerhört stolt över. Jag tycker nämligen att alla Foodisar-böckerna är otroligt bra. De är personliga, snygga, välskrivna och, framförallt, coola. Där de flesta andra guideböcker verkar vara skrivna av antingen backpackers eller affärsresenärer så är Foodisar-serien skrivna av människor vars tips man faktiskt vill följa (mig själv undantaget så klart). Men vill ni ha alla de bästa ställena i Paris, Rom, Tokyo, Köpenhamn, Berlin eller New York relativt för er själva får ni skynda er. Delar av serien översätts just nu till spanska, tyska och engelska och släpps snart över hela världen. Stockholm för foodisar släpps i oktober – då antagligen både på svenska och engelska samtidigt. Förlägger gör Maria Nilsson och Fredrik Skogkvist plåtar. Jag håller er uppdaterade på utvecklingen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-16 12:03