Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Kroglördag: Flying Elk

 |  Publicerad 2013-03-30 09:00  |  Lästid: 2 minuter

Flying Elk, Mälartorget 15
4 av 5

Det räcker med att jag slår upp menyn till Frantzén/Lindeberg-gängets alldeles nyöppnade gastropub Fying Elk för att förstå att det här, med största sannolikhet, kommer bli en braksuccé. För förutom att det mesta ser ut att vara både spännande och gott – så träffar de exakt mitt i tidsandan. De serverar nämligen överkomlig finmat (eller om det är sublimiserad skräpmat?) och stadens instagram-gastronomer (mig inräknad) kommer kunna fylla sin feed med bilder på nyhyvlad tryffel och japanskt hantverksöl – utan att behöva betala en fjärdedels månadslön för en 24-rätters avsmakningsmeny med vinpaket. Istället kostar huvudrätterna runt 200 kronor och vill man bara slinka in för en bira och något litet att äta så finns det gott om platser i baren och man får en fantastisk hemgjord gårdsgriskorv med bröd, gruyere och grillad benmärg för 165 pix. Inte så illa för en bakficka till en 2-stjärnig Michelinkrog.

Flying Elk är också en av de första i den våg av specialiserade ölkrogar som kommer skölja över oss senare i vår. De har över hundra finöl på (ursäkta ordvitsen) lager och en gulligt entusiastisk ölsommelier som hjälper till att välja. Och, just det, Flying Elk är också en kvarterskrog. Bokstavligen. För förutom restaurangen finns det även en pub, en vinbar och en coctail-lounge i lokalerna som sträcker sig ända till moderkrogen ett kvarter upp.

Så hur är då maten?

God såklart. Men till skillnad från Frantzén/Lindeberg så är den inte perfekt. Och det kanske det heller inte ska vara? Under mina besök äter jag till exempel halstrade pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra och pommes pinnes (185 kronor) samt hemgjorda mandelpotatischips med tryffeldip (för 45!) som får ögonen att rulla upp i huvudet och munnen utstötta ljud som annars är förbehållet Homer Simpson. Även den engelska förrättsfrukosten – med bräckt anklever, stekt primörägg och kalvbacon – samt oxbringapajen med ankleverparfait är lyckade exempel på den sorts upphöjda pubmat som krogen verkar sträva efter. Samtidigt håller desserterna en något lägre nivå och Flying Elks fish and chips, som visserligen är rekordcrunchy, serveras med citron, och inte malt vinegar, och saknar därför den intensiva syrakick i huvudet som man får på en riktigt bra chippie i England.

– Från fredagens Metro.

P.S. På söndagar öppnar Flying Elk klockan 12.00 och serverar en mycket god söndags-burgare med trippelfriterade strips – rekommenderas.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45