Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Kroglördag: Ostra matsal och bar

 |  Publicerad 2013-03-23 12:53  |  Lästid: 2 minuter

Ostra matsal och bar, Birger Jarlsgatan 26
4 av 5

Min kompis Oskar är en matintresserad Göteborgare i Stockholmsexil och som sådan är han naturligtvis något av en fisksnobb. Två av hans käpphästar är till exempel att a) aldrig äta fisk på en måndag och b) aldrig äta fisk om han befinner sig, som han säger lite vitsigt, ”öster om Heden”.

Därför muttrar han naturligtvis en del när jag tar med honom till en hotellrestaurang på Birger Jarlsgatan – och till på köpet på en måndag.

Ostra matsal och bar, som ligger i Hotell Stureplans lokaler, har dock potential att överraska. Kökschefen Johan Holmberg är nämligen inte bara erfaren krögare och tvättäkta Göteborgare – eftersom han även ansvarar för maten på lyxtåget ”Blå tåget” kan han varje dag också skeppa pinfärsk fisk och skaldjur från Sveriges framsida.

Vi slår oss ner.

Miljön på Ostra är klassiskt hotellig och gammaldags småtjusigt med klirrande bestick och stilla pianoplink i högtalarna. Personalen är dock tillräckligt trevlig och personlig för att atmosfären också skulle kunna beskrivas som ”avspänt elegant”. Det är långt ifrån fullt i matsalen men tillräckligt många av de andra gästerna pratar Göteborgska för att jag ska tänka att det kanske är hit de går, när de får hemlängtan? Ja, jag ser till och med ett exempel på en äkta urgöteborgare: en solariebrun, slingad 40-årig man i vit pikétröja fylld av sponsorloggor från en seglingstävling.

Det känns mycket exotiskt.

Till förrätt äter jag en underbart krämig ostronsoppa med laxtartar och inlagd gurka medan min kompis Oskar hugger in på lite sotade havskräftor med grönärtsmousse och löjrom.

– Det här är det bästa jag vet, säger Oskar och petar ut det sista köttet ur kräftstjärten, som en hund med ett märgben.

Till huvudrätt väljer han kummel med bladspenat, brynt smör och pepparrot medan jag slår till på en skinklindad torsk med skogsvampsrisotto och rödvinssky. Den är så allmängiltigt god att jag inte kan hålla mig från att utstöta ett par spridda ”mmm.”

Min kompis Oskar, däremot, är tyst under hela måltiden.

– Hur var din kummel då?, frågar jag till slut.
– Den var…, säger han med lite grumlig röst.
– … precis som pappa brukade laga den.

Från gårdagens Metro

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-03-24 09:25