Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Krogtest: Speceriet

 |  Publicerad 2012-09-11 09:10  |  Lästid: 2 minuter

Utan större åthävor presenterar jag härmed veckans krogtest:

Speceriet, Artillerigatan 14
4 av 5

Precis brevid den överkomliga fine diningkrogen Gastrologik på Östermalm ligger numera även Speceriet – en delikatessaffär och bakficka där det serveras lunch såväl som middag. Speceriet är billigare, enklare och mer avslappnad än moderkrogen men med ungefär samma grundfilosofi: bra råvaror som är enkelt och skickligt tillagade i en ännu enklare miljö. Och ja, det är lätt att överanvända ordet ”enkel” när man skriver om krogar som de här.

Jag inleder med en iskall IPA och liten skål friterad blomkål med dipp som är så snitsig i all sin enkelhet att den lika gärna skulle kunna serverats inne på Gastrologik. Till förrätt delar sedan jag och mitt middagssällskap på en lite mer rustik tarte flambé, den nordfranska pizzavariant som saknar både ost och tomatsås. För enkel? Absolut inte. För ut kommer en nämligen en A4-papperstunn och fantastiskt frasig pizzabotten toppad av karamelliserad lök, creme fraiche och hemrökt bacon. Gott! Servitören berättar att de funderar på att börja sälja den för avhämtning – och för 95 kronor borde det i så fall bli Stockholms både lyxigaste och mest prisvärda hämtpizza? Piggvaren, som jag äter till huvudrätt, visar sig dock vara enkel på fel sida om gränsen till småtråkig medan mitt middagssällskaps kyckling får honom att hela tiden utstöta små lycklig mummel. Rätten serveras givetvis väldigt enkelt: bara sallad, majjo, citron och en halv perfekt rotisserigrillad Knäredskyckling.

Inne på Gastrologik skapar de raffinerade och spännande efterrätter som samtidigt är så allmängiltigt goda att de skulle kunna göra succé på ett barnkalas. Denna uppenbara kärlek till livets söta spiller även över till Speceriet. Min plommonclafoutis med vaniljsås är till exempel så satans smaskig att jag för första gången i mitt liv beställer en extrabit to-go.

Trots att vi käkar tre, nej, fyra rätter är hela middagen över på lite mer än en timme. Speceriet är inget ställe där man sitter i timtal utan mer en krog att alldeles enkelt pipa in på väg hem efter jobbet eller på väg ut på stan och få sig lite överkomlig snabbgastronomi. För trots de 16 platserna, och faktumet att det inte går att beställa bord, så går det än så länge faktiskt att göra just detta.

Även om jag har en känsla av att det inte kommer vara så länge till.

– Jonas Cramby

Missa inte: Den franska pizzavarianten tarte flambé med egenrökt bacon (95 kronor).

Undvik: Att gå hit om du förväntar dig en lång, intim middag. Här sitter man tätt och tempot är högt.

Priser: Smårätter: 30 − 95 kronor. Huvudrätter: 95 – 495 kronor. Desserter: 79 − 95.

Öppettider: Lunch: tisdag till fredag 12-14. Middag: tisdag till lördag 17-22

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:49