Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Krogtest: Xi’an köket

 |  Publicerad 2013-02-04 17:01  |  Lästid: 2 minuter

Från fredagens Metro:

Xi’an köket, Frejgatan 79
3 av 5


Vare sig det är en kebaberia, en kinakrog eller ett morotskakafik så känns Stockholms vardagsalternativ alldeles för ofta som att stå och välja macka i restaurangvagnen på X2000. Det är ständigt samma rätter, alltid lika kärlekslöst utförda. På något sätt verkar vi ha vant oss vid att det måste vara så, men om man tänker på hur mycket vi älskar budgetindividualister som Ho’s, Peony, Palmyra kebab, Ramen Ki-Mama, Flippin’ burgers och Cevicheria aji y ajo så är det ju faktiskt lite konstigt att inte fler följer deras exempel?

Någon som gjort detta är dock Xi’an köket i Vasastan. När ägarfamiljen startade stället för något år sedan så bestämde de sig för att skita i kinakrogstraditionerna och istället laga sådan sorts mat som de själva gillar att äta. Resultatet är enkel kvarterskines som ändå är värd en omväg. Här har den gamla ölkrogsinredningen bara pyntats lite med familjefotografier och kulörta lyktor och i köket står faster Ji gnolande och viker dumplings. Oerhört mysigt.

Den nordkinesiska stad, Xi’an, som restaurangen är uppkallad efter är en knytpunkt för flera regionala kök och det märks i menyn. Här samsas kryddstarka sichuanrätter med handjagade dumplings, kummindoftande lammrätter och långkok. Det kanske inte är en lika lång och insmickrande meny som hos till exempel Ho’s – men den är spännande och om ”autentisk” verkligen är en egenskap som gör mat godare så känns menyn just så.

Det wokade lammet med kumminsmak har till exempel en oerhört karakteristisk smak som ligger någonstans mellan grillat och plastförpackning och den delar mina medtestare i två läger – de som älskar rätten, och de som tycker att den ”smakar skumt”. Mer allmänt omtyckta är dock Xi’an kökets dumplings. De går att få både som förrätt och huvudrätt, ångade och pannstekta och med flera sorters fyllningar. Gemensamt för dem alla är dock att är lite för tjocka i degen men samtidigt lagade med sådan omtanke och kärlek att man gärna förbiser detta.

Om man föredrar sin kinamat lite mer svenskifierad så är den friterade kycklingen med sötsur sås ett tryggt alternativ – även om jag skulle rekommendera sichuankycklingen eller Ma po dou fun som är så sichuanpepparladdade att man går från krogen som om man precis varit hos tandläkaren: svettig, lättad och med pirrande munhåla.

– Jonas Cramby

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:45