Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Maria Nilssons 3 bästa Tokyotips

Är du på väg till Tokyo? I så fall tycker jag att du ska ta en mobilbild på följande krogtips från Maria Nilsson, förläggare på Natur & Kultur. Förutom min kommande kokbok Texas BBQ, ger hon denna vår även ut Omnipollogängets Brygg öl, Flippin’burgersboken och Alf Tumbles Drick! (bara så att ni vet att hon har råkoll). Maria är också en hängiven matälskare som de tre senaste veckorna ätit sig igenom nästan hela Tokyo. Här är hennes tre absoluta favoritupplevelser:

Annons

Bästa köttet: Yakiniku Kunimoto
”Yakiniku betyder helt enkelt ‘grillat kött’ och denna lilla grillkrog i Hamamatsucho var en av måste-middagarna som verkligen levde upp till förväntningarna. Här blandade de marmorerade och tuggigare delar wagyu och köttet grillades sedan på kol av ek från Nagoya. Till serverades olika kimchisorter och en god grönsallad med gurka och wakame (sjögräs) i sesamdressing. Extremt enkelt men SÅ bra.”

Bästa saken: Izakaya Akeono
”En izakaya är en slags sakebar där där hardcoredrickande inte behöver utesluta mat – utan till spriten så serveras det hela tiden en massa fantastiska smårätter. På Akeono fick man bland annat en mycket god ‘cloudy sake’ (en ofiltrerad variant av risvinet) och bara ett glas av de mer sällsynta sorterna för att alla skulle få smaka. Vilket ju är schyst.”

Bästa ramen: Kaotan ramen
”Åt en hel del ramen under resan men ångrar fortfarande att jag inte gick till Kaotan vid Nishi Azabu Crossing förrän sista dagen. Hade velat äta där många fler gånger. Här fick man tunna gula äggnudlar i fantastiska buljonger. Det finns en uppfattning om att det är sjukt dyrt i Tokyo men riktigt bra nudlar kostar aldrig mer än 50-60 spänn. Och priset detsamma oavsett om de anses vara ‘världens bästa’ eller sunkigaste lilla haket. Vilket de flesta i och för sig är, men ändå.”

Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar