Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Masters of the smörgåsuniversum #1

 |  Publicerad 2012-04-04 14:46  |  Lästid: 3 minuter

Första mackan i min hemliga sammanslutning av supersmörgåsar är en så kallad Banh Mi. Det är en vietnamesisk slags baguette som är så himla god att det kan börja rycka i din. På grund av att Vietnam har varit en fransk koloni så är en Banh Mi också ett typexempel på en lyckad fusion mellan två länders matkultur: baguetten, majjon och patén är typiskt franska, medan de andra ingredienserna är väldigt vietnamesiska. Resultatet blir en riktigt syrlig, söt, het, kladdig och crunchy supersmörgås! En Banh Mi kan man göra på lite olika sätt men så här gör jag den.

Lager 1: Bröd och paté
– Baguetten ska vara frasigt och lätt, helst inte av surdeg och absolut inte en fabriksgjord fulbaguette. Köp en god, färsk på nåt bra bageri. Patén ska vara av fläsklever, gärna fransk, och köpt på nån bra delikatessaffär.

Lager 2: Koriander.
– Mycket.

Lager 3: Gurka.
– Snitsigt skivad på längden och från den köttiga delen av gurkan utan massa blöta frön.

Lager 4: Do Chua
– För den sursöta crunchen gör vi lite vietnamesisk pickles – så kallad Do Chua. Görs minst en timme eller max tre veckor i förväg. Så här gör du: skär snygga tändstickor av (eller julienna) 2-3 morötter och en bit daikon (rättika). Gör ett lag genom att värma upp 1 dl socker, 1 dl ättika, 2 dl vatten och 1 tsk salt tills allt löst sig. Häll på, förslut och ställ in i kylen.

Lager 5: Fläsket
– Nu är det dags för huvudnumret: kletigt asiatiskt fläsk. Mums. Finhacka två charlottenlökar och två vitlöksklyftor och stek i olja. Kuba 1 kg fläsksida (ej rimmat) och stek tills den fått lite färg. Häll sedan i 2 msk fiskås, 2.5 dl vatten, en tumstor bit riven ingefära och vrid gott om svartpeppar över. Vrid ner till mediumvärme och låt bubbla medan du gör en karamell av 3 msk socker och 2 msk vatten i en tjockbottnad kastrull. Häll denna över fläsket när den ser ut som sirap. Låt sedan bräsera under lock i cirka 45 minuter eller tills det blir mört, brunt och kletigt.

Lager 6 och 7: Färsk skivad chili och hemgjord majjo.
– Chilin är det bara att skära. Majjon är asenkel (i alla fall om du har elvisp) och godare än köpt. Vispa ihop 2 äggulor, 2 tsk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Häll sedan över 2.5 dl matolja, lite i taget och under vispning. Smaka av med salt och vitpeppar. Voila!

Nästa gång: En riktig äventyrarsmörgås!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:49