Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Masters of the smörgåsuniversum #3

 |  Publicerad 2012-05-04 09:48  |  Lästid: 3 minuter

Om ni aldrig ätit Eggs benedict förut och tror att det är en stroppig slags smörgås som Dieter Wallenberg äter på sin yacht under en veckas bryggsegling i troppan så kan jag meddela att det är den inte. Eggs benedict är allmängiltigt  supergott, lite som smörgåsarnas motsvarighet till biff och bea eller Breaking bad. Eggs benedict är också den mest romantiska frukosträtt som du överhuvudtaget kan överraska din älskling med. Den säger samtidigt, “du är värd att gå upp klockan fem och slamra i köket för” och “älskling, jag bryr mig inte om att du blir fet.” Fint.

Lager 1: English muffin
Eggs benedict kräver english muffins som bröd. Jobbigt nog så känner jag inte till någon bagare som säljer sådana – så jag var tyvärr tvungen att baka skiten själv. Hatar det. Dock har jag nu frysen full av massa goda english muffins – bara att poppa i brödrosten när andan faller på. Jag använde det här receptet.

Händerna på bilderna tillhör som vanligt inte mig.

Lager 2: Bacon
Till köttlagret på en eggs benedict kan man använda ungefär vilket sorts skinka som helst, men jag gillar att använda bacon. Enkelt, klassiskt, knaprigt.

Ett husmorstips är att tillaga baconet i ugnen och på galler så här. Dels så rinner fettet av  och dels så blir baconet snyggt vågigt.

– Bacon?

Lager 3: Pocherat ägg
Jag är en riktig äggamänniska så jag har inga problem med att pochera ägg. Dock verkar en del människor tycka att det verkar krångligt. Det är det inte. Det är bara koka upp vatten, hälla i en skvätt ättika/vinäger och sedan snurra runt vattnet med en träslev så att en liten virvel bildas. Ägget, som du knäckt i en liten kopp eller nåt, häller du sedan snabbt i vattnet, du lägger på locket, tar kastrullen av plattan och låter ägget sedan ligga där i tre minuter innan du tar upp med en hålslev och lägger på mackan. Vitan blir då krämig och gulan lös. *myser*.

Lager 4: Hollandaisesås
Nu är det dags för det som verkligen kvalificerar eggs benedict till mackornas hall of fame: hollandaisesåsen. Jag menar, hur många mackor har sås på sig? Såsen är enkel om du har två saker: elvisp och pyttelite tålamod. Gör så här: Vispa tre äggulor tillsammans med en matsked pressad citron och en halv tesked salt i nån minut. Tillsätt sedan 100 gram smält smör lite åt taget och under ständig vispning tills härlig sås uppstår. Smaka av med en skvätt tabasco. Häll långsamt och sensuellt över äggen och voila! Eggs benedict.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:49