Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mat-tv: No reservations

 |  Publicerad 2012-04-11 16:21  |  Lästid: 2 minuter

Still tumring after all those years.

I gamla Food Network-serien A Cooks tour var Anthony Bourdain en kedjerökande New York-kock i armlös Ramones t-shirt och spegelglasögon som åt kobrahjärta och drack whiskey på illegala spelhålor i Macao. Jag vet att jag borde ha gillat honom då, men det gjorde jag aldrig. Han var nämligen, som man säger i Västergötland, något av en tro-häftig-kille*.

Då gillar jag faktiskt Bourdain mycket mer i Travel Channel-serien No reservations vars åttonde säsong började sändas i förrgår. Här har han blivit äldre, utvecklat ett socialt samvete och till och med köpt en skjorta. Faktum är att vissa avsnitt, särskilt i de senare säsongerna, antagligen tillhör de bästa både mat- och reseprogrammen som någonsin gjorts.

I en del avsnitt kan han göra modern, initierad mat-tv och till exempel åka till Paris för att göra ett sjukt bra reportage om den nya anti-Michelinrörelsen. För att i nästa avsnitt, mitt bland massa fattiga afrikaner, plötsligt få råångest över att va rik vit man som reser runt och äter som yrke (förståeligt). Och i ett tredje avsnitt utan att darra på hanen teckna ett porträtt av Haiti efter jordbävningen så oerhört mycket mer levande och skrämmande än jag sett i något nyhetsprogram. Det avsnittet finns på Youtube. Älskar för övrigt att Sean Penn plötsligt dyker upp i ett flyktingläger och att det visar sig att han bott där i ett tält i flera månader. Det får hånskratten att fastna i halsen på alla som gillar att skämta om världsförbättrarkändisar (inklusive mig). Vad gör man själv, liksom? Nej, starkt jobbat Sean! Och du också, Anthony!

* En kille som tror att han är häftig.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-04-11 16:25