Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mer om en man som heter Ove

 |  Publicerad 2010-08-03 13:48  |  Lästid: 2 minuter

Både jag och min mycket roliga bloggkollega Fredrik Backman har skrivit en del om den medelålders manstyp som hemskt gärna vill ha rätt och som går under namnet Ove. Men Ove är inte bara en olidlig besserwisser, han har andra egenskaper också. Här är ett par exempel:

* Ove köper vartannat år en ny bil av det märke han valt till sitt eget, oftast Volvo/Saab/Audi. Men inte för att att han njuter av det, eller för att han på något sätt är intresserad av bilar. Nej, ny bil köper man av ekonomiska orsaker. Faktum är att man i princip förlorar pengar på att ha samma bil i mer än två år. Resten av familjen vet inte riktigt hur detta resonemang går ihop, men köper det eftersom Ove annars blir sur och grinig.

* Även om Ove naturligtvis föraktar människor som kör sportbil – dessa bilar är inget annat än vulgära ”kukförlängare” för ”sliskiga medelhavstyper” – så är han oerhört stolt över det sportpaket han alltid väljer som tillval till den nya bilen. Inget ger honom mer tillfredsställelse än att få visa upp, och prata om, den nya GTI:n, turbon eller den där lilla vingen där bak på sin nya Saab 9-5 kombi.

* Om Ove är ute och går och ser något han ogillar – ett högljutt ungdomsgäng, en ”kamphund”, ett hånglande par – så hanterar han detta genom att genast stanna upp, titta ogillande på det störande elementet och sedan under så lång tid som möjligt följa det med blicken samtidigt som han skakar långsamt på huvudet. De gånger han inte blir nedslagen, fungerar denna taktik utmärkt.

* Även om han naturligtvis aldrig skulle erkänna det så älskar Ove när en ny elektrisk pryl måste inhandlas till hemmet. Faktum är att Oves lyckligaste ögonblick har alla utspelat sig hos den lokala radiohandlaren. Därför ser han till att besöket räcker så länge som möjligt. Även om han ska köpa något så enkelt som en ny radio till sommarstugan tar han ledigt hela eftermiddagen och packar en termos. Han provlyssnar noggrant alla radioapparater i affären och när han till slut bestämt sig för en kräver han en total genomgång. Han lutar sig förtroligt mot radiohandlaren och lyssnar njutningsfullt när han berättar om alla tekniska ”finesser”, han pillar med batteriluckan och provdrar i antennen. Besöket avslutas alltid med att Ove nonchalant undrar om de kan ”kasta med några batterier också?”

* Ja, det är lätt att håna Ove, att anklaga honom för att vara tråkig, sur , heteronormativ och vidmakthålla könsmaktsordningen och alla sådana grejer. Men vi får inte glömma att han också jobbat ett helt liv på samma arbetsplats och bara tagit ut fem sjukdagar totalt. Att han varje morgon, middag och kväll går ut med hunden som han egentligen aldrig ville ha och att han under fyra av fem vardagskvällar i snart 14 år skjutsat sina tre ungar till hockeyträningar, gitarrlektioner och klassfester utan att en enda gång klaga.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56