Hoppa till innehåll

Mexlagarskolan #10

Här är en oerhört enkel och snabblagad taco, som ändå är fantastiskt god. Passar lika bra att äta ett gäng till middag som förrätt på en tjusig middag. Den är, vad jag brukar kalla, idiotsäker. Alltså, man måste vara allt bra dum för att misslyckas med den. Men som med alla enkla rätter behövs det … Continued

Här är en oerhört enkel och snabblagad taco, som ändå är fantastiskt god. Passar lika bra att äta ett gäng till middag som förrätt på en tjusig middag. Den är, vad jag brukar kalla, idiotsäker. Alltså, man måste vara allt bra dum för att misslyckas med den. Men som med alla enkla rätter behövs det så klart bra råvaror, så försök få tag på goda tortillas.

Shrimp tacos

Du behöver: Majstortillas, räkor (helst råa scampi men även kokta färska räkor funkar det med. Absolut inte färdigskalade i saltlake), smör, vitlök, chilipulver, salt och peppar, lime, silverlök och koriander.

Så gör du: Gör salsan först (se nedan). Sedan finhackar du silverlöken och koriandern och lägger i en skål. Skala räkorna och mosa salt, peppar, chilipulver och ungefär fem vitlöksklyftor i en mortel. Smält ett par matskedar smör i en stekpanna och fräs upp vitlökssmeten. Lägg i räkorna och låt dem bli varma. Inte för länge, då blir de hårda. Servera med salsan, ett par limeklyftor och korianderhacket.

Salsa para mariscos
Du behöver: 4 till 6 stora mogna tomater, en gurka, 2 chilis, en silverlök, koriander, två teskedar salt (vilket kanske låter mycket, men så ska det va.)

Så gör du: Skala och kärna ur gurkan. Finhacka allt och lägg i en skål.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.