Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mexlagarskolan #13

 |  Publicerad 2010-02-27 12:13  |  Lästid: 3 minuter
I manstidningar, som Café, läser man ofta om hur man ska göra om man vill laga en “förförisk” måltid. Jag har aldrig testat hur effektiva dessa tips egentligen är, dock har jag en egen strategi som jag brukar använda när jag lagar mat åt kvinnor*. Och den tänkte jag dela med mig av här. 
Så här gör jag:
Jag inleder med att göra min gäst lite, lite besviken. Detta är mycket viktigt och jag uppnår det genom att servera en hälsosam soppa. Jag vill nämligen att min gäst ska komma hem till mig, hungrig och full av förväntningar, och sedan se soppan och tänka, “WTF? Jag ville ju ha potatisgratäng!” 
Detta gör jag nu inte för att jävlas utan av en anledning: Eftersom maten på något vis speglar kocken gäller det att inte bli för påflugen och förutsägbar. Du vill ju inte vara den där klängige, självklara killen utan mannen som hon inte riktigt vet var hon har, eller hur? Men som sedan bara växer. Och detta uppnår du genom att, och det här är viktigt, göra en soppa som är sjukt god. Det som på ytan bara är en hälsosam soppa måste nämligen vara vällagad, spännande, innehålla flera lager av smaker och överraska med varje sked. Du vill att hon ska förföras av den soppa hon först var lite besviken på – samtidigt som hon inte blir för mätt eller känner sig för onyttig.
Och det är nu, när hon minst anar det, du plötsligt tar fram den onyttigaste jävla efterrätt du bara kan tänka dig. Denna kan hon, med gott samvete på grund av den nyttiga huvudrätten, frossa i.
I dagens mexlagarskola har jag satt ihop just en sådan killercombo – Tortillasoppa och Banoffepaj. Men kom ihåg: använd dessa kunskaper för att göra gott. Men stor makt kommer stort ansvar.

Tortillasoppa
Du behöver: En hel kyckling, majstortillas, frityrolja, fem tomater, 1 gul lök i bitar, färsk chili, vitlök, 3 dl tärnade morötter, 3 dl tärnad lök, 3 dl tärnad selleri, 3 dl tärnad potatis, färsk koriander, klyftad lime, 4 avokado, mosad, färsk chili och en silverlök.
Gör så här: Dela kycklingen i två delar och koka i två liter vatten ungefär i en timme. Samtidigt delar du tomaterna, löken, typ två chilis och ett par vitlöksklyftor grovt och låter rosta i ugnen i ungefär 10 minuter. När de har fått färg kör du allt i mixern tillsammans med en kruka koriander. Ta ut kycklingen och skumma vattnet och ta bort småbitar och fettet som flyter på ytan. Häll i de tärnade rotsakerna och tomatröran och låt koka upp. Sänk värmen och sjud i cirka 25 minuter. Samtidigt skär du majstortillasarna i tunna strimlor som du friterar tills de blir gyllengula och krispiga. Skär avokadon i kuber och lägg i en skål, mosa den färska chilin och lägg i en annan, klyfta limen och lägg i en skål och hacka silverlöken och koriander och, just det, lägg i en skål. Rensa kycklingen, ge skinnet till hunden och brosket till Anna Anka och riv sedan köttet och lägg i en skål. Servera genom att låta gästen lägga kött och de andra tillbehören i sin sopptalltallrik, häll över soppan och toppa med en näve friterade tortillastrips.
Banoffeepaj**
Du behöver: 250 gram digestive, 100 gram smält smör, en burk sötad kondenserad mjölk, tre bananer, mandel, florsocker, en vaniljstång och lite Kahlua.
Gör så här: Koka den sötade, kondenserade mjölken i tre timmar som i förra veckans recept. Rosta den skållade mandeln med florsockret i 15 minuter i ugnen, men utan att de bränns, krossa dem sedan. Slå sönder digestiverkexen till små smulor, blanda med det smälta smöret och pressa i en pajform med löstagbara kanter. Ställ in i kylen för att stelna. Blanda den kondenserade mjölken, som nu är en kolasås, med de skivade bananerna och häll på. Vispa grädden med vaniljkornen i vaniljstången och lite Kahlua och lägg på. Toppa med nötkrossen. Låt stå i kylen ett tag innan den serveras.
* Den funkar lika bra på män och på släkt och vänner.
** Tack för tipset Oskar.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar