Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mexlagarskolan #14 (the remix)

 |  Publicerad 2010-12-21 15:12  |  Lästid: 2 minuter

Jag lagar ju om lite rätter i min mexlagarskola – dels för att de gamla inläggen saknar bilder, dels för att jag känner för det – och denna vecka hade jag tänkt att vi skulle göra den rätt som kanske mest påminner om svennetacos: Truckstop Enchiladas.

Truckstop enchiladas

Svennetacos är ju en svensk urvattnad variant av de amerikanska snabbmatskedjornas tacos som i sin tur är en urvattnad variant av texmexköket som i sin tur är en amerikaniserad version av det mexikanska köket. Men varken i genuin texmex eller mex använder man köttfärs. Det är en usel genväg för att få till den trådiga, sönderfallande konsistensen hos det långkokta köttet i en äkta chili. För att ni ska förstå skillnaden tänkte jag laga Truckstop Enchiladas – den sorts rustika, men beroendeframkallande mat som serveras på vägkrogar i Texas och som är den ursprungliga versionen av Santa Marias hemska avart till texmexenchiladas.

Det är så här svennemex egentligen ska smaka.

Du behöver: Ett kilo högrev, tortillas, riven ost, ett paket bacon, två gula lökar, en silverlök, koriander, en torkad anchochili, en torkad chipotlechili, en burk krossade tomater, 5 deciliter köttbuljong, vitlök, chilipulver, paprikapulver, spiskummin, oregano, salt och peppar.

Så gör du: Stek baconbitarna krispiga och lägg på ett fat. Strimla köttet fint och stek det i omgångar i baconfettet. Ta upp. Sänk värmen och stek den hackade gula löken och vitlöken. Krydda med de torra kryddorna. Lägg i kött och bacon, häll över köttbuljong och krossad tomat. Ta ur fröna och skaftet på de torkade chilisarna och koka i lite vatten i ungefär 15 minuter. Kör i mixern och sila ner i grytan. Låt allt koka i mellan två och tre timmar, tillsätt mer vatten om det behövs. När köttet känns trådigt är chilin färdig. Då är det dags att montera. Doppa tortillabröden i chilisåsen – enchilada betyder "nerdoppat i chili" – häll på en klick chili och lägg i riven ost. Rulla ihop och lägg i en ugnsform. Häll över resten av chilin och osten och gratinera i tio minuter eller tills det bubblar. Servera med hackad silverlök och koriander och, om du vill Pico De Gallo och Creme Fraiche.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:51