Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mexlagarskolan #14

 |  Publicerad 2010-03-07 20:01  |  Lästid: 2 minuter
Nu när vi har lagat mexmat tillsammans här ett tag kanske ni börjar undra varför svensk mexmat nästan alltid innehåller köttfärs – en ingrediens jag aldrig använt mig av. Jo, det är nämligen så här att svennetacos är en svensk urvattnad variant av de amerikanska snabbmatskedjornas tacos som i sin tur är en urvattnad variant av texmexköket som i sin tur är en amerikaniserad version av det mexikanska köket.
Och varken i genuin texmex eller mexikansk mat använder den någonsin köttfärs. Det är en usel genväg för att få till den trådiga, sönderfallande konsistensen hos det långkokta köttet i en äkta texmexchili. För att ni ska förstå skillnaden ska jag idag lära er att laga Truckstop Enchiladas – den sorts rustika, men beroendeframkallande mat som serveras på vägkrogar i Texas och som är den ursprungliga versionen av Santa Marias hemska avart till texmexenchiladas.
Det är så här svennemex egentligen ska smaka.

Truckstop Enchiladas
Du behöver: Mellan ett halvt och ett kilo högrev, tortillas, riven ost, ett paket bacon, två gula lökar, en silverlök, koriander, en torkad anchochili, en torkad chipotlechili, en burk krossade tomater, 5 deciliter köttbuljong, vitlök, chilipulver, paprikapulver, spiskummin, oregano, salt och peppar.
Så gör du: Stek baconbitarna krispiga och lägg på ett fat. Strimla köttet fint och stek det i omgångar i baconfettet. Ta upp. Sänk värmen och stek den hackade gula löken och vitlöken. Krydda med de torra kryddorna. Lägg i kött och bacon, häll över köttbuljong och krossad tomat. Ta ur fröna och skaftet på de torkade chilisarna och koka i lite vatten i ungefär 15 minuter. Kör i mixern och sila ner i grytan. Låt allt koka i mellan två och tre timmar, tillsätt mer vatten om det behövs. När köttet känns trådigt och ser ut så här…
… så är chilin färdig. Då är det dags att montera. Doppa tortillabröden i chilisåsen, häll på en klick chili och lägg i riven ost. Rulla ihop och lägg i en ugnsform. Häll över resten av chilin och osten och gratinera i tio minuter eller tills det bubblar. Servera med hackad silverlök och koriander och, om du vill Pico De Gallo och Creme Fraiche.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:02