Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila jonas.cramby@cafe.se.

Annons
 

Mexlagarskolan #17

Idag tänkte jag skippa mexet i texmex helt och istället och bjuda på Texas nationalrätt nummer ett: Chicken fried steak. Denna klassiska comfort food består av bankat nötinnanlår tillrett på samma sätt som man brukar fritera kyckling i södern – därav det underliga namnet.

Annons

Till efterrätt blir det en nästan lika klassisk Blackberry Cobbler.

”Only a rank degenerate would drive 1,500 miles across Texas without eating a chicken-fried steak.” — Larry McMurtryChicken fried steak med cracked pepper gravy
Du behöver: Biff av nötinnanlår, två ägg, mjöl, standardmjölk, rapsolja, salt, vitpeppar och svartpeppar.
Så gör du: Banka ut nötinnanlåret så att det liknar en lövbiff (om du är lat köper du en lövbiff direkt). Vispa äggen med en skvätt mjölk och salta och peppra vetemjölet. Vänd biffarna först i mjölet sedan i äggen och sist i mjölet igen. Häll ett par centimeter rapsolja i stekpannan och när det är så varmt att det fräser lägger du i en köttbit. Vänd när blodet börjar sippra ut på ovansidan. Medan du steker de andra köttbitarna har du de färdiga bitarna på varmhållning i ugnen. För att göra gravyn så tar du två matskedar av den använda rapsoljan och två matskedar mjöl och värmer upp. Häll i cirka 5 dl standarnmjölk och en tesked krossade svartpeppar korn och låt koka tills det blir krämigt. Salta. Servera med potatismos, såsen och någon kokt grönsak.
Blackberry Cobbler
Du behöver: 400 gram björnbär, 1.5 dl socker, en tesked citronsaft, en halv tesked kanel. 50 gram smör, 3 dl mjöl, 1.5 dl socker, 2 teskedar bakpulver, 1.5 dl mjölk, en halv tesked salt.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg björnbären i en form och häll över 1.5 dl socker, citronsaften och kanelen. Låt safta till sig. Smält 50 gram smör och blanda med 3 dl mjöl, 1.5 dl socker, 2 teskedar bakpulver, 1.5 dl mjölk och en halv tesked salt. Häll sedan detta över björnbären och låt stå i ugnen cirka 40 minuter. Servera med vaniljglass.
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar