Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mexlagarskolan #2

 |  Publicerad 2009-11-22 20:36  |  Lästid: 2 minuter
Det är helg vilket betyder mexlagarskola här på bloggen. Idag tänkte jag att vi skulle göra härligt ostiga enchiladas med en fyllning av salsakyckling. Okej?
Tomatillo Salsa Verde
Ingredienser: Typ 300 gram physalis, en halv gul lök, tre jalapenos, färsk koriander, spiskummin och salt.
Så här gör du: Om man käkar mexmat i särskilt New Mexico får man ofta den här härliga gröna salsan som baseras på tomatillos, en slags gröna tomater med ett pappersaktigt hölje. Dock har jag inte hittat dem i Sverige. Efter lite efterforskningar insåg jag dock att tomatillos är väldigt nära släkt med frukten vi kallar physalis. Så jag testade och det funkade utmärkt. Så ta bort höljet på physalisen och koka med löken och chilin i fem minuter. Mixa den sedan med den färska koriandern, spiskummin och salt. Låt svalna.
Salsakyckling
Ingredienser: En hel grillad kyckling, 5 tomater, en gul lök, en jalapeno, vitlök, olivolja, färsk koriander, spiskummin, vitpeppar, svartpeppar, vitlökspulver, chilipulver, oregano och salt. 
Så här gör du: Skär löken, jalapenon och tomaterna i bitar, om du orkar tar du bort kärnorna ur tomaterna, häll lite olivolja över, krydda och sätt in allt i den  ugnen. Samtidigt rensar du den färdiggrillade kycklingen och lägger i en kastrull. Glöm inte att ge skinnet till hunden. Det funkar att steka färsk kyckling också, men färdiggrillad får rätt trådiga konsistens, så kör hellre på det. Efter ungefär 10 minuter i ugnen tar du ut grönsakerna och mixar dem, smaka av med salt och lime och värm upp tillsammans med kycklingen, som du trådat till med hjälp av två gafflar.
Montering: Lägg lite av salsakycklingen i tortillabröd, häll över riven ost och rulla ihop. När alla är färdiga, det blir typ tio stycken, lägger du dem på en plåt, häller över Tomatillosalsan, lite ost pch låter gratinera i ugnen cirka en kvart.
Serveras med creme fraiche och guacamole.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:03