Annons

Jonas Cramby
Jonas Cramby är skribent och krönikör i Café. 2009 prisades han av Sveriges Tidskrifter som Årets krönikör. Vill du också prisa Jonas, eller av annat skäl komma i kontakt med honom, maila [email protected].

Annons
 

Mexlagarskolan #20

Jag glömde bort att min grillkompanjon Nikola skulle på chopperträff i Finland, så BBQ-smokern blev inte färdig denna vecka heller. Suck! Som kompensation tänkte jag dock återuppväcka mexlagarskolan för en helg.

Annons

Idag blir det Ropa Vieja (ordagrant “gamla kläder”) som är en slags sönderrivet kött som passar perfekt till tacos. Till detta serverar vi en fräsch tomatillo/avokadosalsa och grillad salladslök. Fierce!

 
taco
Ropa Vieja tacos 
Du behöver: Högrev, 1-2 matskedar rödvinsvinäger, salt, svartpeppar, majsolja, 2 finhakade vitlöksklyftor, en halv finhackad silverlök, 1 hackad tomat, 3 färska chilis, oregano, salladslök, tortillas.
Så gör du: Salta, peppra, och häll rödvinsvinägern över högreven och ställ in den i ugnen på 150 grader i cirka två timmar. Den ska vara så mör att den faller  söner där du pillar på den med ett par gafflar. Låt svalna och sönderfördela sedan köttet så att det blir härligt, trådigt. Grilla eller ugnsstek salladslöke. När det är dags att äta steker du upp lken, vitlöken, tomaten och chilisarna i lite och lägg i det strimlade köttet. Låt puttr i fem minuter. Servera med salsa under.
Salsa de tomatillo y aguate
Du behöver: 6 tomatillos (eller ett gäng physalisfrukter, en halv silverlök, ett halvt knippe färsk koriander, en vitlöksklyfta, 1 eller två färsk chilis, 2 matskedar vatten, 1 tesked salt, 1 färsk avokado.
Så gör du: Mixa allt. Smaka av. Tillsätt mer vatten om det behövs, den ska vara rinnig som en tomatsalsa.
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar