Hoppa till innehåll

Mexlagarskolan #20

Jag glömde bort att min grillkompanjon Nikola skulle på chopperträff i Finland, så BBQ-smokern blev inte färdig denna vecka heller. Suck! Som kompensation tänkte jag dock återuppväcka mexlagarskolan för en helg. Idag blir det Ropa Vieja (ordagrant “gamla kläder”) som är en slags sönderrivet kött som passar perfekt till tacos. Till detta serverar vi en … Continued

Jag glömde bort att min grillkompanjon Nikola skulle på chopperträff i Finland, så BBQ-smokern blev inte färdig denna vecka heller. Suck! Som kompensation tänkte jag dock återuppväcka mexlagarskolan för en helg. Idag blir det Ropa Vieja (ordagrant “gamla kläder”) som är en slags sönderrivet kött som passar perfekt till tacos. Till detta serverar vi en fräsch tomatillo/avokadosalsa och grillad salladslök. Fierce!
 

taco

Ropa Vieja tacos 
Du behöver: Högrev, 1-2 matskedar rödvinsvinäger, salt, svartpeppar, majsolja, 2 finhakade vitlöksklyftor, en halv finhackad silverlök, 1 hackad tomat, 3 färska chilis, oregano, salladslök, tortillas.

Så gör du: Salta, peppra, och häll rödvinsvinägern över högreven och ställ in den i ugnen på 150 grader i cirka två timmar. Den ska vara så mör att den faller  söner där du pillar på den med ett par gafflar. Låt svalna och sönderfördela sedan köttet så att det blir härligt, trådigt. Grilla eller ugnsstek salladslöke. När det är dags att äta steker du upp lken, vitlöken, tomaten och chilisarna i lite och lägg i det strimlade köttet. Låt puttr i fem minuter. Servera med salsa under.
Salsa de tomatillo y aguate
Du behöver: 6 tomatillos (eller ett gäng physalisfrukter, en halv silverlök, ett halvt knippe färsk koriander, en vitlöksklyfta, 1 eller två färsk chilis, 2 matskedar vatten, 1 tesked salt, 1 färsk avokado.
Så gör du: Mixa allt. Smaka av. Tillsätt mer vatten om det behövs, den ska vara rinnig som en tomatsalsa.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.