Jonas Cramby

Jonas Cramby

Jonas Cramby

Krogliv och hemmamatlagning med Cafés matskribent.

Mexlagarskolan # 6

 |  Publicerad 2010-01-09 20:09  |  Lästid: 2 minuter
Mexlagarskolan är tillbaka och idag tänkte jag att vi ska laga Beeftacos. Vi har ju nästan gjort alla andra. Receptet på fyllningen, Den perfekta chilin, fick jag av min kompis Mats Rydström som fick det från den här hemsidan som i sin tur fick det från Francis X Tolbert – en man som vigt sitt liv åt att hitta det perfekta chilireceptet. Och det här är riktigt, riktigt bra. Den är het, så klart, men det är en slags dovt mullrande hetta, nästan smeksam. Du måste smaka.
Afficionados äter i en skål med sour cream och riven ost. Jag tycker att det blir ännu godare som just tacofyllning faktiskt. Särskilt nu när mexikanska restaurangen La Neta i Stockholm har börjat sälja sina hemlagade tortillas! 45 kronor för 25 stycken. Sjukt goda, idag åt jag åtta stycken.


Beeftacos
Du behöver: Cirka ett kilo högrev, en hel vitlök, en öl, 1 till 2 torkade anchopeppar och 1 torkad chipotlepeppar (torkad hel pepparfrukt nästan svart, säljs i kit på min ICA. Chipotlen smakar lite rökt), 1-2 färska chilipeppar, chilipulver, oxbuljong, mjöl, spiskummin, torkad koriander, oregano, socker, salt och peppar.
Så här gör du: Koka de torkade pepparfrukterna i lite vatten i cirka 15 minuter. Samtidigt steker du den tärnade högreven och vitlöken i lite olja. Ta lite i taget så att det får fin stekyta. Pudra över mjöl, chilipulver, de andra torra kryddorna och den hackade färska chilin. Rör runt. Blixtmixa den kokta, torkade chilin med vattnet och häll i sörjan. Fyll på med öl och oxbuljong så att det precis täcker. Låt stå och puttra i minst två timmar, gärna mer. Rör runt ofta. Serveras med, helst, La Netas tortillas, Pico De Gallo, creme fraiche och riven ost.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar